Снимка: архив, Reuters
fallback

Броят на загиналите от отравяне с концентрат за вана "Бояришник", съдържащ метилов алкохол, в Иркутск достигна 71 души, съобщиха за РИА Новости от здравните власти в региона.

"Общият брой на пострадалите е 117. През нощта е бил приет още един човек. На стационарно лечение са 36 души", казаха от здравните власти.

Oще по темата

Болницата в Иркутск започна да приема пострадали в събота, като повечето от тях бяха в кома.

От момента на консумацията на "Бояришник" до появата на симптомите минава от един час до едно денонощие.

Образувано е углавно дело по случая с масовото отравяне с продукта, съдържащ метилов спирт. Следователите откриха незаконни цехове за производство на отровната течност и задържаха 12 души, които са я разпространявали.

Според властите на етикета ясно е посочено, че козметичният препарат не става за пиене, защото съдържа метилов спирт - токсична съставка, използвана често като антифриз, но въпреки това препаратът понякога се консумира като алкохол заради ниската му цена.

Цената на водката, продавана официално в търговската мрежа, прави питието недостъпно за милиони бедни жители на Русия, по-специално в провинцията, където стандартът е много нисък. Смята се, че близо 25 милиона души в Русия не разполагат с достатъчни доходи, за да купуват легален алкохол, отбелязва АФП.

Руският президент Владимир Путин настоя вчера да бъдат наложени ограничения върху продажбата на алкохолни заместители като аптечни препарати или козметични средства, "за да се намали консумацията им".

Някои руски министри отдавна предлагат властите да си признаят грешката и да върнат потребителите към легалната продукция, пише по този повод "Независимая газета".

Знае се, че себестойността на водката не надхвърля 30-40 рубли за бутилка (или 47-63 евроцента за половин литър, б. р.) Значи над половината от цената на дребно представлява преки данъци, които си делят федералният и регионалният бюджет, заключава вестникът.

По официални данни и според експерти хората в Русия изпиват всяка година козметични препарати с алкохолно съдържание, равностойни на 170 до 250 милиона литра водка с 40 на сто процента спирт. Следователно тези "заместители" представляват близо 20 на сто от всички течности на пазара, консумирани като алкохолни напитки, пише "РБК".

"Според мен тази история едва ли ще промени каквото и да било - както са пили тези тинктури, така ще си ги пият и занапред", коментира инцидента пред "Московский комсомолец" Юрий Петров, дежурен лекар в иркутска болница, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

фифи

преди 6 години

До АнонименМинус 40?!? Там зимата може да стигне и минус 70, особено в Якутска област на Сибир! За тях това не е "изненада" или някакъв особен проблем. По тия места такъв студ е нормално явление...Така че, не са пили от студ, а за кеф!! Ако им е било студено могат да се преместят на по-топло място! Русия е голяма!!

42

фифи

преди 6 години

До БожидарАбеее, разбира ти кубето! Къв руснак те гони в източен Сибир?!? Там живеят дръпнати! Те са пили Бояришник, щото толкоз им е акъла!!!

41

Божидар

преди 7 години

Ако махнеш москва и още един -два града , другото от " великата" държава Русия тъне в мизерия . Оскотял народ който лежи на стари лаври , напомпан с гротеска пропаганда от грандомански диктатори . След още малко санкции може да подкарат и въглища за мезе . Трагедия , другарю Путин , трагедия

fallback