Снимка: Reuters

Терористичния акт в германската столица и убийството на руския посланик в Турция са отново във фокуса на западната преса.

Лондонският "Гардиън" предупреждава, че реакцията на модерните днес популисти, като Найджъл Фараж, Марин льо Пен, Герт Вилдерс и дори Доналд Тръмп е да насаждат страх и омраза срещу мюсюлманите. Точно това целят ислямските терористи с техните жестокости.

Още по темата

По този начин, отбелязва вестникът, ислямските фанатици и въздигащите се западни популисти действат в тандем, взаимно се "подхранват" и са взаимнозависими. "Акциите" им се качват и спадат заедно. "Гардиън" цитира британския еврофоб Фараж, който писа в Twitter, че "ужасната новина от Берлин не е изненада. Събития като тези ще бъдат наследството на Меркел, която пуснала мюсюлманските бежанци в Европа".

Десните популисти сега внимателно ще кроят планове как да извлекат политически дивиденти от терора. Мюсюлманите като цяло ще се окажат под още по-голямо подозрение. Точно това е, което фанатиците искат.

"Не трябва да оставяме нашият отговор на случилото се в Анкара и Берлин да бъде онзи, който терористите желаят, предупреждава вестникът още в заглавието на редакционния си коментар.

А в авторска статия в "Индипендънт" Кърсти Мейджър направо насочва показалеца към новоизбрания американски президент Доналд Тръмп заради провокативния му коментар в Twitter, че "ИД и други ислямските терористи продължават да избиват християните в техните общности и храмове като част от глобалния джихад". С това, според авторката, Тръмп пряко "върши работата" на джихадистите от "Ислямска държава".

Такива слова, според авторката, пряко разпалват междурелигиозна вражда. "Няма ние и те. В глобализирания свят такива отчетливи културни граници не съществуват. Питайте моя приятел мюсюлманин, който миналата седмица ми купи подарък за Коледа", пише тя.

Това не е първият път, когато новоизбраният американски президент представя тероризма като сблъсък на цивилизациите: цивилизования Запад срещу варварския халифат, и призовава "цивилизования свят да промени начина си на мислене", добавя авторката.

Разбира се, бъдещият президент не е глупак. Той добре разбира, че тази разделяща риторика служи да подсили неговата протекционистка и изолационистка вътрешна и външна политика. Ние все още не знаем кой е отговорен за терористичната атака в Берлин, но ако това е екстремистка ислямистка група и ако тя цели нещо, то това е тотална война между исляма и Запада. И Доналд Тръмп трябва да го знае по-добре, вместо да се поддава на намеренията на терористите, отбелязва "Индипендънт".

Сходна позиция заема и американският "Ню Йорк таймс". В редакционна статия, озаглавена "Жесток тест за Германия и за цяла Европа", вестникът отбелязва, че десните популисти, сред които посочва и Доналд Тръмп, не губят време и не чакат изясняването на фактите за самоличността на берлинския атентатор, а веднага си намериха мотив, за да заклеймят канцлерката Ангела Меркел за политиката й да дава убежище на бежанци, и за да прокарват ксенофобската си програма.

"Тази опасна, макар и очаквана реакция, служи пряко на "Ислямска държава", която не би искала нищо повече от това да започне война между християни и мюсюлмани в Европа", завършва изданието.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase