Снимка: БТА

Тероризмът се използва като инструмент за решаване на политически и геостратегически задачи. Това коментира експертът по борба с тероризма Боян Чуков пред Bulgaria ON AIR по повод убийството на руския посланик Андрей Карлов в Анкара. Според него може да се направи паралел между това събитие и инцидентът, при който камион се вряза в Коледен базар в Берлин.

Още по темата

"Много събития се концентрираха в един и същи ден, а и никой не говори за това, че президентът Доналд Тръмп вече е избран за президент на САЩ. Това, което се случи в Германия и това, което се случи в Анкара - едното бих го нарекъл терористичен акт - в Берлин. Това, което се случи в Турция, от руска страна бе квалифицирано като терористичен акт, от друга страна редица руски експерти го квалифицират като политическо убийство. Лично аз считам, че съм разколебан между тези две определения, тъй като тази публична екзекуция на руския посланик наистина много прилича на политическо убийство", отбеляза Чуков.

Той смята, че убийството на Карлов е свързано с това, което се случва в сирийския град Алепо, както и започналият процес на сближаване между Турция, Иран и Русия. По думите му има версии, че наднационалните елити също са замесени в това, което се случва в Анкара.

Експертът подчерта, че има огромен пропуск не само на турските сили за сигурност, но и на руските, които е трябвало да охраняват посланика предвид обстановката в Турция.

Арабистът Мажд Алгафари припомни, че преди няколко седмици е имало сигнали, че ще се случат подобни атентати, но не смята, че са взети на сериозно.

Според него също има политическа нотка в този атентат, но той едва ли ще повлияе на отношенията между двете страни. Има връзка със случващото се в Алепо.

"Ние продължаваме да закъсняваме. Това, което терористите правят и организират, ние сме векове зад тях. Трябва да ги стигаме, но поне на този етап не можем. Освен, ако не вземем мерки срещу нелегално влизащите мигранти", посочи той.

В Европа няма координация между специалните служби, добави Чуков. По думите му не трябва да се бъркат извършителите на терористични актове с тези, които ги поръчват и с тези, които ги организират.

"Снощи в изказването си Владимир Путин каза, че трябва да се търси ръката, която насочва убиеца. Тоест и е Берлин, и в Анкара, и в Цюрих, не бива да считаме, че отзад няма някаква организация, която синхронизира събитията. Ако погледнем в Германия, някой много добре е проследил полския ТИР, който е трябвало да дойде от Италия и да закара някакви железа в Германия. Полските шофьори са били елиминирани. Оказва се, че е имало друг човек, който не се знае откъде е и как е успял да влезе в този камион. Това е много добре организирано", обясни той.

Ние тъпчим на едно място, но не и терористите, заяви Алгафари. Според него България е закъсняла много повече от Германия. Чуков от своя страна също добави, че страната ни не е застрахована от подобни актове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase