Снимка: архив, Reuters

Анкара носи отговорност за сигурността на работещите в Турция руски дипломати и президентът Владимир Путин поиска гаранции за тяхната сигурност в съответствие с Виенската конвенция, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция ТАСС.

Русия не се готви да затваря консулствата си на територията на Турция, съобщи на свой ред директорът на консулското управление в руското външно министерство Евгений Иванов.

Още по темата

Той добави, че мерките за сигурност в руските консулства са засилени. "Турската страна е длъжна да гарантира сигурността на функционирането на представителствата ни в чужбина в съответствие с международните си задължения", подчерта Иванов.

На територията на Турция действат консулски отдел при руското посолство в Анкара и генерални консулства в Анталия, Истанбул и Трабзон.

Песков повтори, че убийството на посланик Андрей Карлов е изгодно за онези, които искат да попречат на развитието на отношенията между Русия и Турция, включително за разрешаването на проблема в Сирия.

Кой конкретно стои зад убийството, ще кажат следователите, каза Песков и призова обществото към търпение.

Думите на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп за необходимостта от международно взаимодействие в борбата с терора са в хармония с това, което вече от много години казва руският президент, каза Песков.

Той подчерта, че нито една страна, даже най-могъщата, не е в състояние да се бори ефективно сама с тероризма, това можем да постигнем само заедно.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase