Кадър: YouTube

Ракета, изстреляна от бунтовниците в Източен Алепо, едва не уби екипа ни, докато снимахме сраженията в контролираната от сирийската армия част от града, пише в репортаж репортерът на "Труд" Диляна Гайтанджиева.

Радостта ми от щастливата случайност от 50 м между нас и ракетата беше бързо изместена от чувството за гняв и ужас, когато разбрах, че оръжието е българско – една от стотиците ракети ГРАД, които ежедневно убиват десетки цивилни в Алепо, пише Гайтанджиева.

След месеци под обсада от силите на сирийската армия и въздушна атака от руски изтребители бунтовниците отстъпиха от позициите си. Българският екип влезе в Стария град на Алепо, който в продължение на 5 г. беше под контрола на ислямистите от Ан Нусра. Групировката беше обявена за терористична от Съвета за сигурност на ООН заради връзки с Ал Кайда.

"В една от изоставените къщи открихме таен склад за оръжие на джихадистите. На три метра под земята намерихме десетки сандъци със снаряди, на които като производител е посочен българският оръжеен завод ВМЗ-Сопот, и 122-милиметрови ракети ГРАД с произход България. Тези ракети с обсег на действие до няколко километра са сред най-смъртоносните за цивилното население на Алепо, тъй като падат в жилищните квартали. Освен тях джихадистите са използвали български боеприпаси с калибър 73 мм за противотанкови оръдия и противотанкови снаряди с калибър 40 мм за РПГ", се казва в репортажа.

В него се посочва, че износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата "Аркус" – АД, гр. Лясковец, а на етикетите върху сандъците с оръжия има български имена – Иванов и Димитрова. От „Аркус“ заявиха, че фирмата имат пълен лиценз за търговия с оръжие. 

Според документите, които открихме, тези боеприпаси са подготвени за износ от България през юли и октомври 2015 г., пише Гайтанджиева.

Освен този склад сирийската армия откри още 8 склада с оръжия, изоставени от бунтовниците. Според източници на "Труд" само в Стария град на Алепо са намерени 2 млн. снаряди за тежка картечница и 4 хил. ракети ГРАД с произход България.

Според военни експерти оръжието, което ислямистите са изоставили след изтеглянето си, е било достатъчно за продължаване на сраженията с още 2 г. За 5 г. война тук са загинали над 10 000 цивилни, а 100 000 са ранени само в Алепо. Част от жертвите са убити с българско оръжие, пише "Труд".
 

Коментари Напиши коментар

192

иво василев

преди 5 години

то може ли някъде нещо да стане и да няма намешан българин просто няма начин :)))))

191

Анонимен

преди 5 години

До Боби партизана оба4е е сръбски

190

Анонимен

преди 5 години

няма лошо търговията да върви ако не ние китайците ще се намърдат