Снимка: архив Reuters

"Изнасилването не може да бъде легитимирано“. Това скандираха хората, които излязоха на улиците в Турция в знак на протест срещу предложение за законодателни промени, които предвиждат помилване на злоупотребилите сексуално с деца, предава Deutsche Welle.

Съгласно промените, предвидени от управляващата „Партията на справедливостта и развитието“, мъжете, осъдени за посегателство срещу деца, ще бъдат освободени от затвора, ако сключат брак с жертвите си.

Предложението, което бе одобрено на предварителните четения в парламента, ще бъде гласувано в законодателния орган следващата седмица.

Според министерството на правосъдието проектозаконът е предвиден да освободи мъже, които са взели за съпруги непълнолетни момичета в религиозни церемонии, за което са били съгласни момичето и родителите й. Властите посочват, че законът няма да облагодетелства изнасилвачите.

В Турция бракът с лица под 18 години е незаконен, но съдебно решение, основано на "изключителни обстоятелства" може да разреши на 16-годишни лица да минат под венчилото. Въпреки това ислямски религиозни церемонии са често срещани в селските райони на страната, особено в югоизтока.

Правосъдният министър Бекир Боздаг заяви, че онези, които протестират преекспонират проблемът с твърдението, че законът легитимизира изнасилването. По думите му управляващата партия е направила множество стъпки за предотвратяване на браковете с деца и изнасилванията по време на 12-годишното си управление.

Според премиерът на страната Бинали Йълдъръм предложението е насочено към семейства, които са сключили рано брак и вече иммат деца, но не са знаели за съществуващия закон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase