Снимка: Архив, Reuters

Повишаване на температурите и концентрацията на парникови газове, покачване на океанските нива, отдръпване на ледници - показателите за глобално затопляне са по-тревожни отвсякога в навечерието на световната конференция за климата, която ще започне на 7 ноември в Маракеш, Мароко, предаде Франс прес.

Повишени температури

Планетата е напът за трета поредна година да подобри топлинния рекорд, откакто от 1880 г. се води статистика.

През първите девет месеца от 2016 г. глобалната температура надвишава с 0,98 градуса Целзий средната за 20-и век, която е била 13,88 градуса Целзий, и превишава с 0,12 градуса Целзий предишния рекорд за същия период през 2015 г.

Повишена концентрация на парникови газове

През 2015 г. нивата на основните парникови газове в атмосферата - въглероден диоксид, метан и диазотен оксид за пореден път достигнаха рекордни концентрации.

За първи път глобалната концентрация на основния парников газ - въглеродния диоксид, премина символичния праг от 400 части на милион, като се очаква тенденцията към покачване да продължи.

Отдръпване на ледници

Навсякъде по света отдръпването на ледници от алпийски тип продължи и през 2015 г. - за 36-а поредна година.

Покачване на океанското ниво

Нивото на Световния океан се е покачило с около 70 милиметра през 2015 г. спрямо средното, регистрирано през 1993 г. - повишение с около 3 милиметра годишно. Най-бързо покачване на океанското ниво се отчита в някои части на Тихия и Индийския океани.

Екстремни климатични проявления

Според някои климатолози, броят на екстремните климатични проявления, свързани с глобалното затопляне - суша, горски пожари, наводнения, урагани, се е удвоил от 1990 г.

Застрашени видове

От 8688 вида, класифицирани като застрашени или почти застрашени, 1688 или 19 процента са засегнати от глобалното затопляне.

Сред тях е Големият бариерен риф, който през последните месеци претърпя от най-лошия си епизод на избелване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase