Снимка: архив, Reuters

Извършителят на нападенията срещу казахстански служители на реда в град Алмати през юли, убил десет души, е осъден на смърт, предаде Франс прес.

Присъдата срещу 27-годишния казахстанец Руслан Кулекбаев, вече осъждан и признал убийствата на 10 души, сред които 8 полицаи, бе прочетена на закрито заседание на съда, съобщи съдът.

Според ТАСС процесът се е състоял в следствения изолатор, където е бил държан обвиняемият, нападнал с автоматично оръжие сградите на районно полицейско управление и на службата за национална сигурност на Казахстан в Алмати.

Президентът Нурсултан Назарбаев незабавно окачестви събитието като терористичен акт. Местната служба за сигурност увери, че извършителят е радикален ислямист. Арестуван, Кулекбаев заяви, че е искал да си отмъсти на съдиите и прокуратурата, преди да убива полицаи.

Още по темата

Заедно с Кулекбаев бяха съдени още петима души, обвинени, че незаконно са носели, изготвяли и придобивали огнестрелни оръжия и че в съучастие с него са извършили обир на местен бизнесмен. Направени бяха 57 анализа и експертизи, разпитани бяха над 200 свидетели, отбелязва ТАСС. Подсъдимият не се разкая за стореното.

През юни, месец преди събитията в Алмати, в Актобе - Западен Казахстан, бяха нападнати военна база и арсенали, при което загинаха 7 души. По време на атаките и последвалата антитерористична акция бяха убити и 18 от нападателите.

Престъпленията бяха приписани на ислямисти от казахстанските власти, които явно се опасяват все повече от засилването на радикалния ислям в страната, населена главно с мюсюлмани сунити, посочва АФП.

През 2003 г. президентът Назарбаев въведе в Казахстан мораториум върху смъртното наказание, но вчера генералната прокуратура поясни, че законодателството не забранява на съдилищата да налагат най-тежката наказателна мярка. Последните смъртни присъди в страната датират от 2006 г.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase