В рамките на среща с германския канцлер Ангела Меркел и правителствените ръководители на Австрия, Хърватия и Словения, Бойко Борисов е имал кратка среща на четири очи с Меркел. На този разговор той е изложил опасенията на България от бежански поток и е получил уверения за подкрепа, предаде bTV.

Още по темата
В бежанската криза София е с Берлин и Брюксел, но не и срещу Анкара, стана ясно след края на двучасовата срещу между правителствените ръководители. По време на работния обяд на една маса седнаха лидери на няколко държави от ЕС с различни позиции, но намериха общ език.

Разговорите бяха при закрити врата за медиите. Горещата тема отново бе бежанската криза и общата европейска политика към Турция.

Преди началото на срещите българският премиер публикува в социалната мрежа своята позиция.

"Ще защитавам българската позиция, според която е необходимо общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема...единствено с воля и решителност от страна на ЕС и добра координация с Турция, ще се справим успешно с този проблем. Заставам зад европейското единство и защита на суверените на държавите ни", написа българският премиер в социалната мрежа.

Премиерът Борисов е информирал колегите си за разговорите в Турция. Страната ни настоява за поддържане на тесен диалог с Анкара, за да не се стигне до нова бежанска вълна към Европа, където България е първа приемна страна.

"За мен е важно да имаме добри отношения с нашите съседи и същевременно всички страни-членки на ЕС да бъдем солидарни и заедно да се справим с бежанския проблем, осъзнавайки опасността и усилията, които полагат фронтовите държави като България", подчертал Борисов.

Австрия е срещу политиката от Анкара и е против отпадането на визите за турските граждани. Има критики и към политиката на Берлин към бежанците.

Малко преди началото на срещата австрийският канцлер Кристиан Керн застъпи позицията сходна с тази на премиера Борисов, че трябва по-сериозна охрана по външните граници на ЕС.

Хърватия и Словения трябва да лавират между решенията на Брюксел и контраповедението на Унгария. Преди ден унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ще издигне втора ограда по южната са граница. Последиците ще са и за съседите му – Хърватия и Словения. Затова двете страни са склонни да приемат отпадането на визите за турските граждани, за да не се насочи нов бежански поток към Европа.

Следващата седмица Ангела Меркел ще разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase