Германският канцлер Ангела Меркел прикани ЕС да сключи със северноафриканските страни споразумения за реадмисия на мигранти, подобни на спорната спогодба с Турция, предаде Франс прес, като се позова на регионални издания.

"Ще трябва да сключим подобни споразумения с други страни, предимно в Северна Африка, за да контролираме по-добре мигрантските маршрути в центъра на Средиземноморието", заявява германският канцлер, цитирана от в. "Пасауер нойе пресе" и "Рур нахрихтен".

"Подобни спогодби са и в интерес на бежанците", твърди Меркел, без да уточнява за кои страни говори. В тази връзка АФП напомня, че Либия, нестабилна от 2011 г. насам, е станала център за транзитиране на мигранти към европейските брегове.

Меркел изразява съжаление, че европейците прекалено бавят преразпределянето на 45 000 хиляди мигранти, блокирани на гръцко-македонската граница, от които едва 3000 са настанени в други страни от ЕС.

Освен това тя призовава "като първа стъпка" да бъдат осигурени паузи от по 48 часа в бойните действия в Алепо, за да може сирийският град да получава хуманитарна помощ, според нейно интервю за "Райн-Некар цайтунг".

В района се развива хуманитарна катастрофа и тричасовите прекратявания на огъня, "предложени от президента Башар Асад и от Русия като негов съюзник, са съвсем недостатъчни, те са цинични, имайки предвид хорските страдания", заявява Меркел.

Минските договорености все още са основа за уреждане на конфликта в Източна Украйна, допълва тя в интервюто, цитирано от ТАСС. "Всички страни признават" тези споразумения и "процесът продължава", заявава тя.
Меркел е убедена, че Минските споразумения "допринасят за предотвратяване на още по-големи кръвопролития".

"Истина е обаче и това, че имаме спешна нужда от напредък. Затова заедно с френския президент, Украйна и Русия ще работя и занапред за постигането на мир в Украйна", обещава тя. /Андрей Шарков/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase