Снимка: БТА

Малцина руснаци отбелязват днес 25-ата годишнина от опита за преврат, възвестил края на Съветския съюз, а празникът е пренебрегван от официалните среди заради своя революционен, насочен срещу върхушката характер, предаде Асошиейтед прес.

На 19 август 1991 г. осем твърдолинейни комунистически лидери завземат властта от съветския президент Михаил Горбачов, като го обявяват за болен. Всъщност той е поставен под домашен арест. Хиляди московчани излизат по улиците, за да протестират срещу преврата и влиянието на могъщите служби за сигурност.

Провалът на преврата няколко дни по-късно задвижва разпадането на СССР и до голяма степен е смятан за победа на демокрацията и гражданските свободи в Русия.

Хора, противопоставили се на преврата преди 25 години, планираха да се съберат пред Белия дом на Русия - масивна административна сграда, където Борис Елцин, който по онова време беше президент на Руската република в СССР, се качи на танк, за да се противопостави на преврата.

По-рано тази седмица московските власти отказаха да дадат разрешение за протестно шествие от Белия дом до тунела, където преди 25 години бяха убити трима демонстранти - единствените жертви на иначе безкръвния преврат. Повечето чествания, лекции и изложби по случай годишнината в края на тази седмица бяха организирани от народни движения и фондация, основана в чест на наследството на Елцин.

За разлика от Деня на победата, когато има пищни държавни тържества за отбелязване на победата на съветската армия над нацистка Германия през Втората световна война, сегашният празник до голяма степен се пренебрегва от властите, тъй като до голяма степен е смятан за рожден ден на нова Русия.

Много руснаци, противопоставили се на преврата, са разочаровани от демокрацията, която свързват с лишенията през първите години от разпадането на СССР и прехода към пазарна икономика. Събитията от август 1991 г. рядко се обсъждат и припомнят в медиите, поради което по-младите хора до голяма степен не знаят какво се е случило преди 25 години.

Проучване на социологическия институт "Левада" показа по-рано този месец, че едва 50 процента от руснаците могат да се идентифицират със събитията от 19 август 1991 г.

По онова време сегашният руски президент Владимир Путин беше съюзник на кмета на Санкт Петербург Анатолий Собчак, който беше яростен противник на преврата, но миналото на Путин като агент на КГБ не му позволява да почита това знаково събитие, казват анализатори.

Путин и министър-председателят Дмитрий Медведев отидоха на посещение в Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., и не дойдоха да поднесат цветя пред паметника на тримата убити демонстранти в Москва. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase