Снимка: bgonair.bg

Италия разследва проекта "Плаващи кейове" на Кристо за злоупотреби. Сметната палата на страната смята, че финансирането на артинсталацията е неправомерно.

Сметната палата направи оплакване в прокуратурата, занимаваща се с финансови нарушения. Според нея много от местните служби в Ломбардия, където е езерото Изео, са похарчили неправомерно обществени пари около организирането на събитието.

Изграждането на кейовете беше финансирано изцяло с 15 млн. евро на художника. Проблемите около трафика, наложилото се подсилване на обществения транспорт и сигурност в областта обаче бяха спонсорирани с близо 3 млн. евро от общините, региона и държавата.

Според разследващите трябва да се провери колко е загубило обществото от парите, дадени за услугите, свързани с медицинска помощ и контрола на реда.

Кейовете на Кристо бяха посетени от над милион и 300 хиляди души. По някои изчисления те са донесли печалби от над 80 млн. евро за местния туризъм.

Лигата за опазване на околната среда пък се оплака, че негативните последици за природата от кейовете били повече от печалбите.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase