Снимка: Twitter

Германското следствие продължава да търси мотивите и съучастници на атентатора от град Ансбах Мохамед Далил, които го подтикнаха да се взриви по време на музикален фестивал миналата неделя, съобщава БНТ.

В същото време огромни противоречия се откриват в разказите на Далил пред властите в Германия и преди това - в разказите му  по време на неговото пребиваване в България.

Още по темата

Все още не е ясно дали Мохамед Далил е бил радикален терорист или прикрит психопат. След като получава отказ на молбата за убежище в Германия, за година до средата на 2015 г. Мохамед Далил показно се опитва да се самоубие и два пъти лежи в психиатрия.

Според полицай от Бавария, неговите опити за самоубийство са били несериозни. Той си е наранил ръцете и е бил подложен затова на психиатрично лечение.

От средата на 2015 Далил започва редовно да посещава психотерапевта Аксел фон Малтиц в специализиран център в град Линдау. След 40 сеанса, Фон Малтиц е сред малцината чули от Далил цялата му история.

Сириецът споделял, че в родината си е ставал свидетел на зверства, а при пристигането си в България е бил бит и затворен от полицията за два месеца, защото не искал да даде пръстови отпечатъци.

Психотерапевтът разказва, че сириецът му споделил, че бил в една килия и за да се отиде до тоалетна е трябвало да почука, за да дойде надзирателят и да го изведе. Казали му да си подаде ръцете през прозореца. Първият път той не разбрал какво означава това и си е подал ръцете и така бил ударен с палка по наранената от снаряд ръка.

Тези твърдения на Далил са без доказателства, а и противоречат на собствените му думи, изречени пред българската медиа.

През 2013 г. той казва, че не може да живее без надежда и именно България му я е осигурила. Органите на реда у нас отричат срещу него да е имало насилие.

Спорец Малтиц, Далил е можел да говори неистина, защото мисълта да се върне у нас е била крайно лоша за него.

Преводачът Мажд Алгафари, който среща Далил на границата при влизането му от Турция в България, смята, че проблемът идва от това, че голяма част от сирийците тръгват с идея, че в Германия има добри условия за живот. След като осъзнаят, че това е мит. "Това е терорист, който заради отчаянието си от това, което очаквал, но не го е получил, ще почне да върши актове.", обяснява той.

Психологът Фон Малтиц допълва, че Далил убедително е разказвал историите си - всеки път по един и същи начин. "Аз съм имал пациенти, които са ми разказвали лъжливи истории, но те идват максимум по пет пъти и след това вече не се всяват. А той наистина идваше тук, за да получи помощ."

По думите му, Далил живеел уединено пред компютъра, без връзки с други бежанци. Можел да имитира, че е склонен на самоубийство. Изводът на психотерапевта е, че Далил е искал да си изгради образ на специален случай.

На 1 август Далил е имал поредния планиран сеанс при психотерапевта, където е трябвало да говори за престоя си в Германия. Седмица по-рано обаче се самовзриви в Ансбах, като рани 15 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase