Снимка: Reuters

Единият от извършителите на днешното нападение в църква във Франция, при което загина свещеник и бяха взети заложници, е бил известен на службите за борба с тероризма, съобщиха запознати с разследването източници, цитирани от Франс прес и БТА.

Още по темата

Мъжът, чието име още не е оповестено, на два пъти опитал да влезе през Турция на територията на Сирия през 2015 година, за да се присъедини към "Ислямска държава".

Извършителят е 19-годишен жител на град Сент Етиен дю Рувре, където стана нападението. При втория си опит си да влезе в Сирия през Турция той бил задържан в Истанбул и върнат във Франция, пише в. Либерасион", цитиран от ТАСС.

При първия опит той е бил спрян още в Германия.

Когато се върнал във Франция, властите са му предявили обвинение в участие в организирана престъпна група, занимаваща се с терористична дейност.

Той бил осъден на 10 месеца затвор, но през март т.г. е пуснат под съдебен контрол с поставяне на електронна гривна.

Едва навършил пълнолетие той говорел, че иска "да оправи някоя църква", казаха свидетели от обкръжението му, цитирани от Франс прес.

"Знаехме, че иска да отиде в Сирия", каза 60-годишен съсед на семейството, който добавя, че никога не е виждал младежа в местната джамия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase