Снимка: архив Reuters

Голяма част от генералите в неуспешния опит за преврат в Турция са етнически албанци, пише Shqiperiaime.al. Според изданието главният обвиняем за метежа генерал Акън Йозтурк е по произход от Косовска Митровица.

Още по темата

Арестуваният командващ 2-ра армия, генерал Адем Хайдути, е роден през 1952 г. в Косово, в село Речане, в района на Призрен. Семейството му се е преселило в Турция, когато е едва петгодишен, пише "Фокус".

Преди Хайдути да поеме командването на армията е бил начело на турския контингент от миротворческите сили в Афганистан, а след това и по границите с Гърция.

Сред обвиняемите е и военният пилот Юсуф Курт, който свали руският самолет и е по произход от село Букороц, край Призрен.

От албански произход е и генерал-подполковник Метин Идил, а сред първоначално задържаните 29 полковници и 5 генерали има още 25 от етнически албанци.

Междувременно турската армия излезе с официално заявление днес, че преобладаващата част от състава ѝ няма връзки с опита за преврат от петък, съобщи Франс прес.

"Преобладаващото мнозинство от членовете ни, които обичат своя народ, нация и знаме нямат абсолютно нищо общо с преврата, опитан от предателите", пише в заявлението на турските въоръжени сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase