Снимка: БТА

Изключително е тревожно това, което се случи в Турция, но може да се обобщи, че турските граждани спасиха светската власт в държавата и се противопоставиха на опита за преврат.

Така политическият анализатор и бивш заместник-председател на ДПС Осман Октай коментира ситуацията в Турция пред Bulgaria ON AIR.

"Когато гражданите легнаха пред танковете и разоръжаваха войниците, всичко това показа различността в Турция от преди 36 години по време на преврата на Кенан Еврен", каза Осман Октай в пряка телефонна връзка.

По думите му задължително ще се преразгледа управлението на турския президент Реджеп Ердоган от управляващата партия. "Защото тези военни, които направиха опит за преврат, се възползваха от агресивната политика, която водеше Ердоган и може би тези военни са разчитали на медийна и друга светска подкрепа от интелектуалци, не само външна", обясни анализаторът. "При всички случаи това ще даде основание на Ердоган и обкръжение да преосмислят и да излязат още по-силни от ситуацията", категоричен е той.

По отношение на мерките в България, които трябва да бъдат предприети, Осман Октай каза, че случилото се няма да има голямо отражение у нас. "Ако имаше успешен военен преврат, тогава бихме помислили за отражение на Балканите, България, Близкия изток. Но ситуацията е съвсем различна в Турция", каза той.

На въпрос дали основният опонент на Ердоган Фетхуллах Гюлен се крие в организацията на преврата, Октай каза: "На първата си пресконференция от летище "Ататюрк" Ердоган беше много притеснен и направи намек за участието на Гюлен като външна сила за проникването на негови хора на много високи постове в армията."

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 6 години

Хората покаазаха че стоят твърдо зад Ислямския патриотизъм, Европееца трябва да се замисли коя икономика спонсирира, и накрая да не се окаже че отглежда своя главорез на обезглавяване на собствената си картуна.

8

Анонимен

преди 6 години

Жалко!

7

Анонимен

преди 6 години

Как стана в Украйна що мълчахте тогава ?? Демократично ли беше !