Снимка: Reuters, архив

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се превръща в проблем, с който германският канцлер Ангела Меркел скоро ще трябва да се заеме, пишат британски вестници, позоваващи се на германски правителствени източници.

Германски министър е заявил пред "Сънди таймс", че Меркел е започнала да смята Юнкер за "част от проблема" в ЕС. "Юнкер отново и отново действаше против общия интерес, а реакцията му на британския референдум беше доста вредна", заявил източникът, цитиран от "Индипендънт".

Реториката на Юнкер за Северна Ирландия и шотландската независимост и особено срещата му с лидера на Шотландската национална партия Никола Стърджън в Брюксел са били възприети като "ненужна провокация", пише вестникът.

Канцлерът може да предприеме действия за отстраняването на Юнкер догодина - признак за задълбочаването на разногласията в ЕС относно отговора на Брекзит, отбелязва "Телеграф".

"Сега не е време за институционални боричкания, но натискът над Юнкер да се оттегли само ще се засилва и канцлерът в крайна сметка ще трябва да се заеме с това догодина", заявил анонимният източник.

Председателят на ЕК е сред основните застъпници за повече европейски федерализъм и според някои неговите действия отчасти са причина за реакцията срещу ЕС, довела до резултата от британския вот, отбелязва "Индипендънт". Въпреки че Меркел е най-влиятелният европейски политик, критикуващ Юнкер, тя не е единствена, отбелязва изданието. Малко след обявяването на резултата от референдума чешкият министър на външните работи Лубомир Заоралек призова председателя на ЕК да се оттегли.

"Смятам, че председателят на ЕК в момента не е най-правилният човек за поста. Не искам да отправям призиви към никого (да подава оставка), но някои в ЕС може би трябва да помислят за напускане, защото (Брекзит) е отговорност, която някой трябваше да поеме", каза Заоралек пред Чешката телевизия. Според него председателят на ЕК не е направил достатъчно, за да предотврати загубата на Великобритания за ЕС. Представители на Полша, Унгария и Естония също критикуваха Юнкер, припомня "Индипендънт".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase