Снимка: Reuters

В момента НАТО не може да защити балтийските страни срещу руска инвазия, заяви пред германския седмичник "Цайт" генерал Бен Ходжис, командващ сухопътните сили на НАТО в Европа, предаде Франс прес.

"Истината е, че Русия може да завземе балтийските страни по-бързо, отколкото ние можем да им се притечем на помощ", заявява Ходжис за утрешния брой на "Цайт".

В момента в Полша се провеждат ученията "Анаконда-16" с участието на 31 000 войници от 24 страни. Те се готвят за противопоставяне на хипотетичен агресор, нападащ балтийските страни и Северна Полша.

На 8 и 9 юли във Варшава ще се състои среща на високо равнище на НАТО, на която се очаква да бъде одобрено увеличаване на присъствието на НАТО в Източна Европа.

Ученията бяха критикувани от Русия. Официално те са маневри на Полша, а не на Алианса, отбелязва генерал Ходжис.

"Някои страни като Германия и Франция сметнаха, че ще е прекалена провокация към Русия да ги наречем "учения на НАТО", казва той.

НАТО започна безпрецедентно след Студената война засилване на военното присъствие по източния фланг в отговор на анексирането на Крим от Русия и конфликта в Източна Украйна.

Алиансът планира разполагане на четири батальона на ротационен принцип в балтийските страни и в Полша през 2017 година. Решението трябва да бъде одобрено от лидерите на НАТО на срещата на високо равнище във Варшава.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase