Снимка: архив Reuters

Две джамии в шотландската столица Единбург поканиха вероятния кандидат на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп да ги посети при визитата си в Шотландия в края на месеца, предаде Франс прес.

"Преди да направи ново подстрекателско изказване, Тръмп би трябвало да научи повече за мюсюлманите, които оскърбява почти всеки път, когато отваря уста", отбелязват ръководствата на двата храма в общо комюнике, публикувано във в. "Хералд Скотланд". На драго сърце ще се възползваме от възможността да му покажем каква работа вършим в Единбург, когато дойде в Шотландия, допълват те.

"Искаме да кажем на г-н Тръмп, че онова, което мисли за мюсюлманите, не отговаря на действителността, обясни пред АФП Мохамад Салем Иршхад от джамията Анандейл - единия от двата храма. Той трябва да дойде и да установи лично дали там проповядват тероризъм. Трябва да дойде и да се запознае с исляма", отбеляза Иршхад.

Американският милиардер пристига в Шотландия на 22 юни, за да посети две свои голф игрища. Оттам заминава за Ирландия, за да види трето игрище за голф, което е негова собственост.

Шотландия, от където е майката на Тръмп, се разграничи от магната през декември миналата година, след като той предложи САЩ да затворят границите си за мюсюлмани - изказване, прието с възмущение. Университетът "Робърт Гордън" в Абърдийн го лиши от титлата "доктор хонорис кауза", а регионалното правителство му отне званието "бизнес посланик", припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase