Снимка: Reuters

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е предотвратила изнасяне от страната на оръжие и взривни вещества с цел организиране във Франция на серия от терористични актове в навечерието на Европейското първенство по футбол. Това съобщи на брифинг шефът на СБУ Василий Грицак.

"Предотвратена е серия от 15 терористични акта", каза Грицак. Той съобщи, че е задържан гражданин на Франция, който се е снабдил в Украйна и е планирал да изнесе от страната голямо количество оръжие и взривни вещества.

Французинът се е сдобил с пет автомата Калашников, два гранатомета, 125 кг тротил, 100 детонатора.

Задържаният е планирал да взриви във Франция джамия, синагога, пунктове за наблюдение на магистралите и данъчна служба, каза Грицак.

Французинът е бил задържан на 21 май, пише ТАСС.

По думите на Грицак французинът е противник на френската политика за прием на чужденци, на разпространението на исляма и на глобализацията. Той е пристигнал в Украйна през декември 2015 г., за да работи като доброволец, контактувал е с незаконни украински въоръжени формирования, пише РИА Новости.

На профила на Службата за сигурност на Украйна в Тwitter се съобщава също така, че е разкрита терористична група, която е планирала редица терористични актове във Франция по време на Евро 2016.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase