Николас Мадуро. Снимка: архив, Reuters

Венецуелските власти въведоха режим на тока в цялата страна поради недостатъчното производство на електричество от водноелектрическите централи заради сушата.

Токът ще спира по четири часа на ден в цялата страна най-малко за 40 дни или докато се стабилизира нивото на водата в язовира Гури, от който се генерират 70 процента от електроенергията в страната.

Същевременно един от най-големите производители на бира във Венецуела - компанията Полар груп, обяви, че заради недостиг на ечемик ще спре производството на бира от 29 април, предаде ДПА.

Ечемик не се култивира в страната, а компанията вече не може да го внася от чужбина.

Това положение ще засегне пряко 10 000 служители, а индиректно ще бъдат засегнати над 300 000 души, сред които търговци и доставчици.

Венецуелската икономика е на ръба на катастрофата. Страната има чужди заеми на стойност милиарди долари. Инфлацията е най-високата в света. Заради кризата тази седмица правителството сведе работните дни само до два.

За да се пести ток, страната ще премести стрелките на часовниците с половин час напред от 1 май. Президентът Николас Мадуро дори призова жените да не ползват дълго сешоарите, когато си изсушават косата след къпане.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase