Снимка: БТА

Мощен взрив избухна в нефтохимически комплекс в източния мексикански щат Веракрус на брега на Мексиканския залив, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Според някои сведения на територията на комплекса, управляван от компанията "Мексихем", се е взривила една от реакторните колони.

Съобщава се за най-малко трима загинали и над 60 ранени. В завода е избухнал пожар, който огнеборците се мъчат да поставят под контрол и засега това се получава. Образувал се е огромен тъмен облак от отровни газове, който постепенно се разсейва.

Телевизионни кадри показаха първоначалния огнен взрив от пламъци, последван от гъст черен дим. Заради това властите решиха да затворят всички пътища в района на нефтохимическия комплекс и да отменят училищните занятия в няколко съседни района. Около 2000 работници от завода са евакуирани. Поради значителното разстояние до околните населените места местните жители засега не са заплашени.

Губернаторът на щата Хавиер Дуарте съобщи, че част от пострадалите са в тежко състояние, някои имат изгаряния трета степен.

По нареждане на президента на Мексико Енрике Пеня Нето в района е изпратен националният координатор на силите на гражданската защита Луис Фелипе Пуенте да направлява действията на различните ведомства и спасителни служби по преодоляване на последиците от бедствието, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase