Снимка: Reuters

Чуждестранни врагове подготвят информационна атака срещу Владимир Путин по време на президентската кампания през септември. Това предупредиха от Кремъл.

Говорителят Дмитрий Песков обвини чуждестранни тайни служби и чужди медии, че се опитват да повлияят на парламентарните избори в Русия като дискредитират руския президент Владимир Путин, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"От наша гледна точка, някои обществени организации, НПО, специални служби на чужди страни и отделни медии са се включили в предизборната кампания в нашата страна още преди началото на тази кампания. Забележителното е, че всички изброени не намаляват оборотите, продължават активно да се опитват да влияят на нашата страна, да разклащат обстановката в страната", заяви Песков, цитиран и от Интерфакс. Той предупреди, че целта е да бъде дискредитиран президента Владимир Путин.

Парламентарните избори в Русия са насрочени за 18 септември тази година.

В края на миналия месец Путин заяви, че "чуждестранни врагове" се опитват да саботират изборите и нареди на Федералната служба за сигурност (ФСБ) да удвои бдителността си, припомня АФП.

Западни медии в близките дни се готвят да осъществят информационна атака срещу президента Путин, предупреди Песков. По думите му в Кремъл получили "листове с въпроси от някаква организация, наричаща се "международен консорциум за журналистически разследвания", в която може би участват не само журналисти, но и представители на спецслужбите". "Съдейки по въпросите, безусловно ще има твърдение, че Путин по един или друг начин е свързан или има някакви интереси в компании", каза Песков.

По думите му "те се канят в близките дни да публикуват в Германия, САЩ, Велкобритания, Франция, Швейцария, Русия някои други страни поредните опуси, които ние смятаме за очевидна поръчка. Става дума не за някакво обективно разследване, а за информационна атака, чиято цел е да провокира, скалъпи и да се внедри в информационния дневен ред".

Пресекретарят на президента беше категоричен, че Кремъл ще задейства всички възможни юридически механизми в защита на честта и достойнството на Владимир Путин в случая на поява в чуждестранни медии на клеветнически публикации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase