Общ преглед

Две експлозии станаха в залата за заминаващи на летище "Завентем" в Брюксел около 8 часа местно време. Малко по-късно взрив избухна и на една от станциите на брюкселското метро.

Белгийските власти потвърдиха 28 убити и 90 ранени при днешните координирани терористични нападения на летището и в метрото в Брюксел.

При атаката на летище "Завентем" са загинали 13 души, 35 са били ранени. При взрива в метростанция "Малбек" са загинали 15 души, ранените са 55, като много от тях са в критично състояние.

Още по темата

Полицията е открила на летището няколко пояса с експлозиви на терористи самоубийци.

Първоначално беше съобщено за три взрива на три различни метростанции в Брюксел. От управлението на подземната железница обаче потвърдиха, че е взривена  само станция Малбек.

Белгийската прокуратура обяви взривовете на летище „Завентем“ за самоубийствен акт. По-рано медиите съобщиха, че взривното устройство на аерогарата е било активирано от терорист камикадзе.

Федералният прокурор Фредерик ван Льо съобщи, че един атентатор самоубиец се е взривил на столичното летище, в залата за заминаващи пътници. Службите гледат записите от метрото и летището, за да установят колко са били терористите. Предполага се, че вторият взрив на летището е дошъл от кола-бомба.

Преди взривовете на летището са се чули изстрели и викове на арабски език според белгийска агенция.

Взривовете станаха 4 дни след ареста в Брюксел на Салах Абдеслам - главния заподозрян за атентатите в Париж през ноември 2015 г.

Според източник на полицията в Брюксел засега е рано да се прави връзка между арестуването на Абдеслам и днешните експлозии в града, макар че по тази версия се работи.

В Брюксел е въведено четвъртото – най-високото ниво на терористична заплаха. Това означава, че спират работа училищата и детските градини, повечето от магазините, а хората са призовани да останат у дома. Медиите разпространяват призиви за кръводаряване. Отправени са също призиви да не се използват мобилни телефони, за да не се задръства мрежата за наистина важните обаждания. Вместо това хората са призовани да използват социалните мрежи, за да уверят близките си, че са добре.

Градският транспорт в Брюксел е спрян до второ нареждане. Високоскоростните влакове от и към Брюксел са спрени.

Европейската комисия прикани служителите си да останат у дома или на работните си места.

Сградите на правителството и на парламента на Белгия в Брюксел са евакуирани.

Летището в Брюксел остава затворено поне до 7.00 ч. утре.

От външното ни министерство съобщиха, че засега няма данни за пострадали българи.

Вижте кадри от евакуацията на метрото:

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар