Снимка: архив, Reuters

Правителството на САЩ е дало разрешение за строителство и работа на първия от над 50 години американски завод в Куба, който ще произвежда трактори за независими селскостопански производители и строителни предприемачи на острова, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Компанията Cleber с централа в американския щат Алабама планира да започне производството на трактори и друга тежка техника в особената икономическа зона около пристанището Мариел, създадена от кубинските власти на 45 км западно от Хавана за привличане на чуждестранни инвестиции.

Съсобствениците на Cleber Хорас Клемънс и роденият в Куба Сол Берентал планират да самофинансират завода на стойност 5 до 10 млн. долара, който ще бъде първата значителна инвестиция на американско предприятие след революцията от 1959 година, когато правителството на Фидел Кастро национализира американска собственост за милиарди долари.

Компанията се надява през 2017 г. да започне производство на тракторите с марка Oggun - това е името на бога на войната и желязото в афро-кубинската религия, известна като "сантерия". Машините с мощност 25 конски сили ще бъдат с базова цена 8000 до 10 000 долара и чрез допълнителни приставки ще могат да бъдат трансформирани в багери, високоповдигачи или екскаватори.

САЩ и Куба възстановиха дипломатическите си отношения миналата година, но търговското ембарго, наложено след национализацията, остава в сила.

Президентът Барак Обама призова Конгреса да вдигне санкциите от времето на Студената война, но републиканското мнозинство в Конгреса се противопостави.
Вместо това Обама използва правомощията на изпълнителната власт за насърчаване на търговските връзки.

Новите разпоредби дават възможност за засилване на търговията с малкия, но разрастващ се частен сектор в Куба. Много от селските стопанства на острова, които по-рано бяха държавни, сега са кооперативи, разрешена е и дейността на частни строителни предприемачи.

Клемънс отбелязва, че кубинското правителство освен това е насърчило компанията да изнасят машините, произведени в завода в Мариел.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase