Снимка: архив, Ройтерс

Европейският комисар за дигиталната икономика и информационното общество - германецът Гюнтер Йотингер заплаши днес Варшава с откриването на нечувана процедура за нарушаване на основни ценности на ЕС, след като полският парламент прие закон, поставящ обществените медии под контрола на управляващата консервативна партия, предаде Франс прес.

Има много причини за активиране на механизма на правовата държава и поставянето на Варшава под наблюдение, заяви Йотингер пред неделното издание на в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В сряда и четвъртък полските депутати и сенатори одобриха предизвикал противоречия закон. Според него мандатът на сегашните членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно. Въпросът за назначаването и уволняването на ръководители на обществените медии преминава в компетенциите на министъра на държавното съкровище.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е включил въпроса за Полша в дневния ред на следващото заседание на ЕК на 13 януари, съобщава в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Според вестника Юнкер има намерение да използва създадена през 2014 г. процедура, засягаща страни, в които са забелязани "системни рискове за правовата държава". Ако въпросната страна не реагира на предложенията за промени на ЕК, тя може да започне процедура за посегателство срещу основните европейски ценности.

Това още не се е случвало, но санкциите срещу засегнатата страна може да включват дори отнемането на правото й на глас в Европейския съвет, подчертава вестникът. Йотингер смята да подкрепи прилагането на процедурата спрямо Варшава на заседанието на 13 януари.

Приемането на закона предизвика международен скандал. Организации като Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), Асоциацията на европейските журналисти и "Репортери без граници" изразиха възмущение от разпоредбите му, а заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс поиска обяснения от полското правителство, припомня АФП. /БТА/

Коментари Напиши коментар

33

GEORGY

преди 3 години

da kato kato BNT koqto e sushto kontrolirana ot turciq

32

анонимен

преди 3 години

Какво ще им направят тези отЕС нищо призидента на ЕС е поляк и той трябва да им разреши немците нека си лаят Юнкер се върти като пръднал и нищо нормално не говори и осебено като види бат Бойко сърцето му бие на с над 100 удара в минута .

31

Трей

преди 3 години

Когато те заплашват със санкции по диктаторски маниер по отношение на национални въпроси и вътрешен ред то просто трябва да информираш заплашващите че страната ти официално се отказва от договора или клаузите които дават право на заплашващите да я подлагат на репресии. И готово - няма заплахи и няма репресии защото няма правно основание за такива. Държавите сами се вкарват в състояние на подчинени като подписват договори със задължаващи ги клаузи. Без тези договори никой не може да им каже нищо!