Снимка: архив Reuters

Югозападната германска провинция Баден-Вюртемберг, където се намират централите на "Porsche" и "Mercedes", въвежда ограничение на скоростта по две отсечки на магистрали, където в момента шофьорите могат да карат толкова бързо, колкото искат, предаде ДПА.

Няма общи ограничения за скоростта по две трети от мрежата на германските аутобани и досега магистралата А81 между Хегау и Бад Дюрхайм не бе регулирана.

Отсечката е известна с шофьорите, каращи с газ до дупка, които я използват, за да проверят скоростните параметри на новите си германски автомобили, пише БТА.

От май 2016 година шофьорите по 32-километровата отсечка по А81 и по отсечката от А96 между Ванген и Айтрах ще бъдат длъжни да вдигат до максимум 120 километра в час, съобщиха представители от службата по сигурност на провинция Баден-Вюртемберг.

Ограничението ще остане в сила четири години пробно. През този период ще бъде направено проучване, за да се види дали мярката води до намаляване на пътните инциденти и на емисиите като цяло.

Представители на пътните служби посочиха, че тези отсечки са избрани като типични за пътната мрежа.

Те уточниха, че това не е начало на бъдещо ограничение на скоростта по аутобаните, нещо, което нито един политик в следвоенна Германия не е успял да въведе.

Германският министър на транспорта Александър Добринт е против плана за въвеждане на тестово ограничение на скоростта. Има спекулации, че Берлин може да наложи вето на плана. Или пък гласоподавателите - в Баден-Вюртемберг ще има избори през март.

Коментари Напиши коментар

10

ив

преди 6 години

Преди няколко години в 4 провинции въведоха ограничение(тогава наречено "пробно") и се видя драстично намаляване на катастрофите и жертвите. Незнам защо пак се опитват да разберат колко страни има триъгълника?!

9

dp

преди 6 години

14 - До 12 - какво бих правил без гении като тебе да ми оценяват постовете.Написаното са факти. Опитай се да проумееш, че знам какво е магистрала и че имам навъртяни километри по немските аутобани (обикновено със 160-180) повече отколкото имам въобще в БГ.Ограничението по аутобан ринга около Кьолн е факт, не е трудно да го провериш и без да ходиш дотам в днешно време (видимо нямаш грамотността да го направиш).

8

dp

преди 6 години

11- Край - много по-овчедушно изказване от твоето не може да се измисли.Хората искат по-бързи коли за да могат да ги карат и в нарушение на забраната.Всеки си прави сметката какви рискове поема и какви последици е готов да понесе,нарича се лична свобода.