Снимка: архив Reuters

Югозападната германска провинция Баден-Вюртемберг, където се намират централите на "Porsche" и "Mercedes", въвежда ограничение на скоростта по две отсечки на магистрали, където в момента шофьорите могат да карат толкова бързо, колкото искат, предаде ДПА.

Няма общи ограничения за скоростта по две трети от мрежата на германските аутобани и досега магистралата А81 между Хегау и Бад Дюрхайм не бе регулирана.

Отсечката е известна с шофьорите, каращи с газ до дупка, които я използват, за да проверят скоростните параметри на новите си германски автомобили, пише БТА.

От май 2016 година шофьорите по 32-километровата отсечка по А81 и по отсечката от А96 между Ванген и Айтрах ще бъдат длъжни да вдигат до максимум 120 километра в час, съобщиха представители от службата по сигурност на провинция Баден-Вюртемберг.

Ограничението ще остане в сила четири години пробно. През този период ще бъде направено проучване, за да се види дали мярката води до намаляване на пътните инциденти и на емисиите като цяло.

Представители на пътните служби посочиха, че тези отсечки са избрани като типични за пътната мрежа.

Те уточниха, че това не е начало на бъдещо ограничение на скоростта по аутобаните, нещо, което нито един политик в следвоенна Германия не е успял да въведе.

Германският министър на транспорта Александър Добринт е против плана за въвеждане на тестово ограничение на скоростта. Има спекулации, че Берлин може да наложи вето на плана. Или пък гласоподавателите - в Баден-Вюртемберг ще има избори през март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase