Снимка: архив Reuters

Над 1,1 милиона жители на Крим все още нямат ток, съобщи ТАСС, като се позова на източник "от оперативните служби".

"По данни към тази сутрин без електричество в Република Крим остават над 900 000 души и в Севастопол - почти 260 000", обрисува източникът ситуацията в двата нови региона на Русия, образувани през 2014 г., когато федерацията анексира украинския полуостров.

Още по темата

Допреди денонощие без електричество бяха останали близо 1,5 милиона души в Крим, напомня той. В Крим има недостиг на ток от 22 ноември, когато бяха взривени далекопроводи в Украйна, доставяща енергия на полуострова.

Руското министерство на извънредните ситуации е подготвило за изпращане в Крим 300 електрогенератора, съобщи пресслужбата на ведомството.

Генераторите вече се товарят на самолет, който в най-скоро време ще излети за Симферопол в Крим, каза негов говорител.

Междувременно в региона е задействана енергийна система за самозадоволяване с ток - четири ТЕЦ-а, 13 мобилни газотурбинни инсталации, вятърни и слънчеви електроцентрали.

"Всички социално значими обекти и обекти от инфраструктурата са захранени от резервни източници за енергоснабдяване и им е подсигурено гориво", информира министерството. Ток за битови нужди на населението се подава по график според режима, въведен от местната електрокомпания.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase