Снимка: bgonair.bg

Египетските власти са заподозрели персонала в хотелите, в които са отсядали туристите от претърпелия катастрофа руски пътнически самолет A321. Всички те са разпитани. Междувременно продължава евакуацията на всички руски туристи от курортите в Египет.

Разследващите преди всичко са се интересували от работещите в хотелите, които са имали достъп до стаите на гостите. Става въпрос за чистачите и друг обслужващ персонал.

Прокуратурата в страната вече разпита всички служители на летището в Шарм ел Шейх. Разпитвани са работещите в Управлението на въздушното движение и навигацията, службите за техническо обслужване и представители на компанията EgyptAir.

Междувременно Русия продължава да прибира своите граждани, които се намират в Египет. Досега в Санкт Петербург и Москва са пристигнали около 11 000 руснаци.

Пазарът на Египет губи до 70% от туристическия поток след решението на Москва и Лондон да спрат полетите до страната. Руските туроператори също загубиха значителни суми. Русия заемаше първо място по брой на туристите, посещаващи Египет. През миналата година те достигнаха 3 милиона души. Туристическият поток от Великобритания бе около един милион души.

Както бе съобщено, руският президент Владимир Путин реши да се спрат полетите във въздушното пространство на Египет, докато трае разследването на катастрофата с руския самолет на 31 октомври над Синайския полуостров.

Очаква се през следващите дни Москва да евакуира между 60 000 и 70 000 свои граждани. Русия ще изпрати 44 самолета, за да върне своите граждани от двата египетски курорта на Червено море. 30 празни самолета ще бъдат изпратени до Хургада, а други 14 ще бъдат изпратени до Шарм ел-Шейх, където все още има около 78 хиляди руснаци.

Туристите в Египет бяха предупредени, че могат да вземат със себе си на борда на самолетите максимално до 10 кг от багажа си, докато останалата част ще бъде транспортирана при специални условия в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase