Снимка: Facebook

Общ преглед

Шест жени затворени на едно място за 8 дни. Определено може да стане горещо! Но това не е сцена от филм, а научен екперимент, наречен Луна - 2015.

Точно за 8 дни 6 млади рускини ще трябва да се научат да оцеляват в условия, имитиращи полет до Луната. Това е времето, необходимо за пътуване до естествения спътник на Земята, извършване на една обиколка в орбитата му и завръщане, пише The Telegraph.

Целта на екперимента е да се види как биха реагирали жените в космически условия и как нежните създания ще се адаптират психически и физически.

Имитацията се провежда от Института по медико-биологични проблеми близо до Москва. Симулацията ще пресъздаде пътуване, което отнема три дни "близо до обсега на луната", два в "орбита на спътника на Земята", а останалите за връщане. По време на експеримента жените трябва да се научат да си взаимодействат една с друга и да си помагат в условията на затвореното пространство.

През август института избра 10 кандидатки, а в продължение на два месеца те бяха подложени на редица тестове, за да се установи дали са подходящи. Във вторник ръководителите на проекта обявиха шестте отличнички, които ще бъдат запечатани в капсулата Луна 2015.

Помещението, което ще делят красавиците, е общ апартамент с малка кухня с цветя, фитнес и няколко спални. Но все пак жените ще изпитат същите дискомфортни условия, с които се сблъскват космическите "туристи" в МКС.

Преди началото на тренировката, жените бяха разпитани по всички важни въпроси, касаещи престоя им в космоса, дори "как ще се справите без мъже и гримове", например.

Едно от предизвикателствата, пред което ще се изправят жените по време на осем-дневната симулация, е че няма да могат да се къпят.

Камери ще следят всяко движение на дамите. Всички те ще си правят и тестове, за да се анализира как реагират телата им по време на пътешествието.

Русия вече е провеждала подобен експеримент, само че с екипаж само от мъже, представящи си, че пътуват до Марс и обратно, като опитът е продължил 519 дни. Тогава бяха отправени критики, че в изследването не са включени жени и новият експеримент има за цел да постигне баланс.

Ръководителят на проекта Сергей Пономарьов казва: "Никога не е имало изцяло женски екипаж на борда на Международната космическа станция. Смятаме, че космическото бъдеще принадлежи поравно на мъжете и жените и за съжаление трябва да наваксаме след период, през който не е имало много жени в Космоса.”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар