Снимка: архив Reuters

Повечето хора в Русия смятат, че в страната има силно развита корупция, и не забелязват резултати от борбата с нея. Само 1 процент са на мнение, че в Руската федерация корупция няма, сочи анкета на центъра ВЦИОМ, чиито данни обобщава "Комерсант".

На първо място в списъка на най-корумпираните руски институции е пътната полиция, след като от 2013 г. насам първенци бяха местните власти, пише вестникът.

Според 69 процента от руските граждани корупцията е широко разпространена във федерацията, 23 процента смятат, че обществото е "средно" корумпирано, 3 процента говорят за ниска корупция, 1 процент изобщо не виждат такава.

Тези оценки потвърждават ефекта от дейността на руските законодатели и органите на реда, коментира Ирина Яровая от властовата партия "Единна Русия", председател на парламентарната комисия по сигурността и борбата с корупцията. През първото полугодие в страната са установени над 20 000 корупционни престъпления, посочва тя.

Едва 10 на сто жители обаче смятат, че в Русия се полагат големи антикорупционни усилия. 71 процента са убедени, че резултатите са незначителни или изобщо няма такива.

"Трайните резултати не идват веднага. Това, че през 2008 г. приехме закон срещу корупцията, а после един-два национални плана и почнахме да изскубваме най-провинилите се като репички, нищо няма да даде", казва Елена Панфилова, вицепрезидент на "Трансперънси интернешънъл". "Хората изобщо никога не са доволни от борбата с корупцията, независимо какво става - дали хвърляш губернатори в затвора или не", резюмира правозащитничката.

"Гражданите повярваха в борбата с корупцията", твърди обаче в заглавие "Независимая газета". Изданието също цитира депутатката Ирина Яровая - тя настоява руските власти вече "да се заловят с международната форма на това престъпление, каквато според нея са санкциите, наложени от Запада на Русия" заради събитията в Украйна.

Неотдавна шефът на руската президентска администрация Сергей Иванов заяви, че всяка година в страната се постановяват десетки хиляди обвинителни присъди за корупция, напомня всекидневникът. Икономистът Сергей Алексашенко обаче писа в свой блог, че официалната статистика на Съдебния департамент не потвърждава това. През първото шестмесечие на годината например за корупция - даване и вземане на рушвети, са били осъдени общо 3498 души заедно с лекарите и учителите, се казва в статията.

"Независимая газета" цитира коментар на политолога Валерий Хомяков: "Хората не схващат добре що е то корупция, според тях това са шумните дела, за които напоследък се говори по телевизията. А ние виждаме общия ефект от пропагандата - силният президент е победил Украйна, сега ще победи Сирия, ние побеждаваме всички, а пък проблемът с корупцията е незначителен".

Всъщност обаче корупцията е система, на която се опира цялата властова вертикала в Русия, обобщава вестникът мисълта на експерта. "Цялата страна е разделена на големи, малки, среднички парцелчета и раздадена на чиновниците, та да се изхранват - всеки си яде, каквото расте там при него", казва аналитикът.

Руските социолози "отбелязват видими успехи" през последното шестмесечие, заявява официозът "Росийская газета" и цитира шефа на ВЦИОМ Константин Абрамов, според когото "през периода съществено е спаднало нивото на корупциогенност и на федерално равнище, и по места".

По думите на социолога, за разлика отпреди тази година "държавата сериозно се е захванала с корупцията" в Русия. Той дава пример с Вячеслав Гайзер, ръководител на Република Коми, и други местни лидери, арестувани на 20 септември по обвинения в измами. Шейсет на сто от хората в Русия знаят новината и всеки четвърти се отнася вече по-добре към федералното ръководство, твърди Абрамов.

След този сигнал отгоре ръководствата в руските региони са понамалили апетита си, по-специално правят по-малко скъпи покупки. Солови партии свирят сега шефовете на компаниите с държавно участие, отбелязва Александър Бречалов от ръководството на пропрезидентското движение Общоруски народен фронт.

Междувременно руски парламентаристи предлагат да се конфискува цялото имущество на корупционерите и нарушенията им да бъдат приравнени към държавна измяна, информира вестникът.

Най-важното е властите на всички равнища да не спират борбата, изтъква Константин Костин, оглавяващ руския Фонд за развитие на гражданското общество. Защото, "докато сто души работят по нови закони, милиони - по това как да ги заобиколят".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase