Снимка: Reuters, архив
fallback

"Ислямска държава" отправи нови заплахи за терористични атентати към Белгия. Във видео съобщение, изпратено до експерт по джихад (свещена война) в Белгия, член на групировката казва, че това не са празни думи, а "обявяване на война“. Той заявява, че плановете на терористите са готови.

Сред целите на нападение, които той посочва, са библиотеки, училища, болници, търговски улици и нощни клубове. Авторът на заплашителното писмо е идентифициран като 20-годишен белгийски гражданин, присъединил се към "Ислямска държава“, който се намира в момента в Сирия.

Говорител на кризисния център към вътрешното министерство на Белгия коментира пред местни издания, че приемат заплахата на сериозно. "Анализът на това и на други съобщения обаче ни кара да смятаме, че няма необходимост от повишаване на нивото на терористична заплаха. Това съобщение е част от глобална стратегия и не изисква повишаване на риска от атентати“, казва той.

В началото на годината заплахата от терористични атентати в Белгия беше повишена и армията беше изкарана да патрулира по улиците и пред международните институции, след като в град Виверс беше разкрита група, подготвяща атентат. Тогава полицията застреля двама и арестува един от терористите, които отвърнаха с огън при опита за залавянето им. Нивото на терористична заплаха беше свалено в края на юни.

По данни на медиите в Сирия на страната на терористите се бият около 180 белгийски граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

???

преди 9 години

ЕС кога ще прекратят тази трагедия и ще се заемат с причините за миграционния си проблем. Време е да си създадат армия и да я пратят в Сирия и Ирак, и да покажат на ИД къде им е мястото. Да създадат и гранични войски за охрана на границите. Турската ни граница е и външна граница на ЕС. Редно е и ЕС да помогне с опазването й с жива сила и техника.Този имигрантски поток трябва да спре. Имиграционната политика трябва да се преосмисли. Не може да се приемат имигранти до безкрай.

13

АЗ

преди 9 години

ДАЕШ нямат НИЩО общо с исляма....

12

до 12

преди 9 години

отдавна се случва- и колят, и гърмят, и си налагат помията, и елхи не искат. и пак не се осъзнават еврогейовете

fallback