Снимка: архив Reuters
fallback

Не всеки ден една от най-големите технологични компании в света обявява нов изпълнителен директор. За това новината, че Сундар Пичай поема оперативния контрол върху Гугъл беше отразена от всички световните медии и се превърна в основна в родната му Индия, отбелязва БиБиСи.

Местната преса определи назначението като “бонус за всички хора с индийски произход по целия свят”, а самият Пичай очаквано беше възхваляван. Изкачването му до върха в компания като Гугъл обаче не е нищо ново в света на бизнеса.

Все по-често големи международни компании имат изпълнителни директори с индийски произход. Едно изследване на Университета в Ню Хемпшир показва, че индийските ръководители са по-успешни заради “парадоксалния микс от лична смиреност и ревностна професионална воля”.

Каквото и да притежават тези хора, то определено работи, пише БиБиСи. Британската обществена медия представя 5-ма други индийци, които са се издигнали до най-високия пост в големи корпорации.

След като сме на технологична вълна, логично можем да започнем със Сатая Надела. 47-годишният изпълнителен директор на Майкрософт беше сред първите, които поздравиха Пичай за новата роля. Надела оглави могъщия софтуерен гигант в началото на миналата година, а в първия му ден на новата длъжност написа до служителите: “Това е много смирен ден за мен”.

Бащата на 3 деца се описва като човек, който се определя от желанието за нови знания. “Купувам си повече книги, отколкото мога да прочета, записвам се на повече курсове, отколкото мога да посетя. Фундаменталното ми верую е, че когато човек спре да получава нови знания, тогава спира да върши велики и полезни неща”.

Надела е роден в един от големите югоизточни индийски градове – Хайдарабад. Присъединява се към Майкрософт през 1992-ра година и оттогава насам се изкачва през различни отдели, за да заслужи доверието на Бил Гейтс и борда на директорите.

Аджай Банга работи за Нестле и Пепси, преди да стане изпълнителен директор на Мастъркард през юли 2010-та година. В реч през април в Индийския институт по мениджмънт (където получава висшето си образование през 70-те) Банга представя “големия план”, който има в началото на кариерата си.

“Да станеш част от добра компания. От глобална компания. Да правиш нещо, което те интригува. Това е. Но, разбира се, не се безпокойте, ако нямате добър, подробен план за професионално развитие. Всеки може да има идея или план, важното е изпълнението”, казва Банга пред студентите.

Шефът на лидера за издаване на кредитни карти посочва и 6 важни качества за всеки ръководител – усещане за неотложната работа, усещане за баланс, кураж за поемане на рискове, да бъдеш параноичен, да мислиш глобално и естествено да вършиш работата си добре.

Изглежда голяма част от тези съвети са приведени в действие от Индира Ноой. Тя е изпълнителен директор на Пепси и беше обявена за 3-тата най-влиятелна жена в света от сп. “Форбс”. Както и Сундар Пичай, Индира е родена в Ченай. Застава начело на Пепси през 2006-та година, 12 години след като постъпва на работа в компанията.

Тази жена оглавява мултинационална корпорация, която притежава 22 марки, оценявани на 1 или повече от милиард долара.

“Мисля, че предимството ми е израстването извън Съединените щати. Така успях да науча как работят по света и да гледам през очите на хората отвъд американските граници”, разкрива Индира в интервю.

Естествено индийски шефове на големи компании има и на британския остров. Иван Менезес е изпълнителен директор на Диаджео – фирмата, която притежава марки като Гинес, Джони Уокър, Смирноф и Капитан Морган. Менезес също като Аджай Банга завършва Индийския институт по мениджмънт и започва работа в Нестле през 1981-ва година.

Постоянството и управленските качества го отвеждат до Диаджео, където поема контрол през 2013-та година. С името на Менезес се свързва един от най-противоречивите ходове на компанията – закупуването на контролния пакет акции в индийската фирма за алкохолни напитки Юнайтед Спиритс.

Списъкът завършва с още един представител на технологичния бизнес. Шантану Нарайен ръководи Адоуби Системс от 2007-ма година насам. Кариерата му започва в Епъл, но впоследствие се пренасочва.

“Индийската общност е изпълнена с енергия и готова за предизвикателства. Залагаме много на образованието и новите знания се превръщат в основна цел още от детска възраст”, разкрива той. Нарайен споделя, че е признателен за полученото образование в родния Хайдарабад.

Но не пропуска да уточни, че Съединените щати са му дали възможността да разгърне потенциала си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

защото...

преди 9 години

До ?Защо са изтрити най-хубавите коментари?както се казва в една песен: "никой не обича красивите и умните..."

35

Ot USA

преди 9 години

Vsichki, koito sme rabotili s indiize, znaem, che ne stavat za nishto. Samo shte klatia glavi i shte se usmihvat glupuvato. Sled edna godina zelia sastav shte bade 85% indiizi. Nachaloto na kraia.

34

До 50

преди 9 години

Повечето от белите хора на запад са толкова деградирали умствено и телесно че нищо не става от тях

fallback