Снимка: Архив Reuters

Следвайки съветите на своето правителство и гласувайки с "Не" на референдума в неделя, гръцките граждани изпратиха недвусмислено послание. Подобно на американските герои във филма „Мрежата“, които, отваряйки прозорците си, крещяха „Бесен съм и не издържам повече“, гърците искат останалата част от Европа да признае тяхното страдание, коментира главният икономист на Allianz Мохамед Ел-Ериан за BloombergView.

На този етап обаче само няколко европейски лидери изглеждат готови да слушат. И още по-малък брой изглеждат готови да предоставят дозата облекчение, от което Гърция отчаяно се нуждае. Последствията ще се усетят най-вече в Гърция, но и в Европа и дори извън нея.

Според Ел-Ериан има 10 последици на вота, които предстои да видим през следващите дни.

1. Победата на поддръжниците на отрицателен вот – с повече от 60% от вота според предварителните резултати първоначално ще доведе до разпродажби на ценни книжа, до ценови натиск над облигациите на Гърция и на други периферни икономики и развиващи се пазари от еврозоната. Германските и американските държавни ценни книжа пък ще спечелят от процеса на бягство към качествени активи.

2. Хванати неподготвени, европейските политици спешно ще се опитат да си възвърнат инициативата: германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд ще се срещнат в понеделник в Париж, за да обсъдят реакцията си. В един идеален свят тези лидери бързо и ефективно ще работят заедно с гръцкото правителство, за да преодолеят конфликта и язвителността отпреди референдума. Това вероятно ще бъде трудно, имайки предвид липсата на доверие, враждата и обвиненията, които разрушиха връзката.

3. Дори и с тези предизвикателства гръцките и европейските политици нямат много време, за да се стегнат. Ужасяващите условия в Гърция ще се влошат още повече, преди да започнат да се подобряват. Без огромна спешна помощ от Европейската централна банка (ЕЦБ) – решение, което е малко вероятно да бъде взето, правителството трудно ще намери пари, за да зареди банкоматите в страната, камо ли за да отвори отново банките.

 4. Докато гърците гледат да се запасят, липсата на стоки, включително бензин и храна, ще се задълбочава. Контролът върху капитала и плащанията ще бъде затегнат. Икономиката ще направи още една тревожна стъпка надолу, задълбочавайки безработицата и бедността. А правителството ще се бори да плати пенсиите и заплатите на държавните служители.

5. В резултат правителството ще се окаже под растящия натиск да емитира държавни облигации тип IOU (буквално I Owe You – Имам дълг към теб), за да запази усещането за функционираща икономика. Ако това се случи, облигациите IOU ще поемат ролята на алтернативна валута, използвана вътрешно с отстъпка спрямо единната валута.

6. Извън Гърция ще има много опити за ограничаване на неблагоприятните ефекти. ЕЦБ вероятно ще предложи нови мерки, за да ограничи регионалната зараза, включително разширяване на сегашната програма за мащабни покупки на ценни книжа. Това ще отслаби обменния курс на еврото. Освен това заедно с Международния валутен фонд (МВФ), към който Гърция вече е в просрочие, ще се подготвя за серия от дефолти на Гърция.

7. Всички участващи страни ще преминат към подготвения си план Б. Този преход ще бъде много по-травмиращ за Гърция, отколкото за останалата част от Европа.

8. Крайната цел е възможно най-бързо преодоляване на вероятността за още страдания, болка и несигурност сред хората, а Европа има инструментите и институциите да ограничи заразата и да поддържа целостта на еврозоната. Но това ще изисква допълнителни действия от ЕЦБ, комбинирани с мерки на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), насочени към завършването на банков съюз и постигането на напредък към фискална интеграция.

9. Доста е съмнително обаче дали Гърция ще успее да възстанови статута си на пълноправен член на еврозоната. Без сериозни умения за управление на кризи тя наистина е изправена пред опасната вероятност да се превърне в провалена държава. Вместо само да стои отстрани, Европа трябва да гарантира, че евентуално излизане на Гърция от 19-членната еврозона няма да доведе и до отделянето ѝ от по-големия Европейски съюз. Това, например, може да включва специално членство в споразумение за асоцииране.

10. Не на последно място, очакваме експлозия от обвинения. Тази непродуктивна дейност може да доведе до отлагане на спешната нужда Европа да възприеме уроците от този тъжен резултат. Серията от неизпълнени обещания за реформи на няколко гръцки правителства бяха засилени от политически инат, слаб анализ и непоследователно проследяване на процеса от страна на Европа, което допринася за това Гърция да не е функциониращ член на семейството.

Четете още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase