Снимка: Архив Reuters

Миналия месец арменската електрическа компания, която е монополист на пазара и собственост на руски конгломерат, получи одобрение от правителството за рязко покачване на цената на тока. Решението моментално предизвика масови протести, намеси се полицията и се стигна до сблъсъци, припомня в-к “Вашингтон поуст”.

Демонстрациите обаче продължават – протестиращите са предимно млади хора, нямат открояващи се лидери и избягват политическите лозунги. Западните страни се въздържат от реакции. Американското посолство се ограничи до пускане на призив в социалната мрежа “Туитър” за мирно поведение.

Русия обаче побърза да атакува. Медиите в страната обвиниха американската мисия в Ереван в организиране на протестите и опит за повтаряне на сценария от революцията в Украйна. “Всички знаем как започнаха революциите в Грузия и Украйна”, посочи и външният министър Сергей Лавров. Което, разбира се, е препратка към теорията на Кремъл за всички тези събития, а именно – че са плод на конспирация от страна на ЦРУ.

Според “Вашингтон поуст” Владимир Путин и обкръжението му са обхванати от параноя и не пропускат да защитават теорията за намеса на Вашингтон при всеки протест в Русия или някоя от съседните й държави. Кремъл директно отрича като “наивна” вероятността арменците, които са беден народ, чиято икономика е почти изцяло в руски ръце, просто да са вбесени от покачването на тока със 17 на сто. И да са недоволни от руския конгломерат, който стои зад това покачване.

Арменският президент Серж Саркисян е в близки отношения с Русия, но все пак се опитва да балансира. Той отхвърли категорично идеята, че протестите са антируски. Освен това обеща, че държавата ще поеме спорните 17% покачване на цената на тока и че ще започне одит на електрическата компания с опция за национализиране или препродаване.

В същото време обаче получи 200 милиона долара от Русия под формата на военна помощ.

Всички ходове на Саркисян се оказват недостатъчни за успокояване на гражданите и протестите не спират.

Към момента решението да е в “прегръдката” на Русия може да се окаже пагубно за политическата му кариера. Саркисян направи Армения едва третата страна след Беларус и Казахстан, която се присъединява към Евразийския икономически съюз, създаден от Путин като противовес на Европейския съюз.

При визитата си през май във Вашингтон, арменският президент настоя, че това решение е изцяло прагматично – арменците, работещи в Русия, изкарват 1/5 от БВП на страната. На по-маловажен е фактът, че Москва е единственият енергиен доставчик на Армения. “Арменският коняк не се продава в Париж”, изтъкна Саркисян.

Русия обаче е в икономически срив и рублата повлича надолу всички валути, обвързани с нея. В това число и арменската. Москва реши да попълва собствените икономически дупки с по-високи цени на енергията, която продава на други държави – може би все пак е нормално това да разгневи огромна маса от обикновените хора без нужда от американска намеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase