Снимка: Reuters, архив

Външните министри на ЕС удължиха срока на икономическите санкции срещу Русия заради намесата й в Украйна с шест месеца до края на януари 2016 г., предадоха Ройтерс и Франс прес.

Санкциите засягат цели отрасли от руската икономика, включително банковото дело, отбраната и петрола, които не могат да се финансират от европейските пазари. Сегашното им действие изтичаше в края на юли. Днес те бяха удължени "докато Русия изпълни задълженията си, произтичащи от минските споразумения" за прекратяването на огъня в Украйна, заяви британският външен министър Филип Хамънд.

Външните министри на ЕС също така одобриха започването на военноморска мисия за борба срещу трафика имигранти в Средиземно море, която на първо време ще се свежда до увеличено наблюдение на каналджийските мрежи, които прекарват хиляди души в опасни пътувания от Либия към Европа.

Първото дислоциране на кораби, подводници, самолети и дронове се очаква след седмица. Решението бе взето от шефовете на дипломацията на ЕС при откриването на месечното им заседание в Люксембург.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase