Снимка: Bulgaria On Air

Диалогът между ЕП и Русия няма да бъде възобновен толкова лесно и е възможно да се стигне до още по-големи санкции от страна на ЕС. Това заяви в разговор с Милена Милотинова в предаването „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria ON AIR евродепутатът Ева Паунова.

Както е известно, в средата на седмицата Европейският парламент замрази дейността на Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС - Русия като отговор на оповестения от Москва черен списък за недопускане на 89 водещи европейски фигури в Русия, между които и евродепутати. Според Паунова за разлика от списъка със санкции на ЕС срещу Русия, в списъка на Кремъл няма обоснован ясен мотив защо тези хора не трябва да бъдат допускани до територията на Русия.

"Това са евродепутати, които изказват своето мнение и те са там, избрани от 500 млн. европейски граждани, за да изкажат какво е тяхното мнение. Изведнъж се оказва, че те нямат право да изказват мнението си по въпрос, по който цялата европейска и световна общност се произнесе, а именно не може една държава да реши да премести границите на друга, когато си поиска  и когато има споразумение в същото време не биват спазвани“, каза още Паунова.

Тя бе категорична, че не може да се прави паралел със списъка със санкции на ЕС, защото там има ясно обосновани причини защо дадени хора са в него.

Паунова подчерта, че много пъти европейски политици не са допускани до Русия, като те никога не получават обяснение защо не са допускани и защо трябва да се върнат обратно."Русия в отговор на това казва: ние сега ще изпратим един списък кои хора не искаме да допускаме, но защо - никъде не е обоснована причината", допълни родният евродепутат.

"В списъка със санкции най-много са политиците от балтийските държави и от Полша. Т. е. Русия търси конфликт с възможно най-близките държави до нея. Ние не искаме това да се случва и много пъти сме сядали на масата за преговори. Но не мислим, че това е, което те искат. И мисля, че оттук нататък ситуацията само ще ескалира и може би ще доведе и до още по-големи санкции на ЕС “, каза българският евродепутат.

"Не мисля, че оттук нататък диалогът между ЕП и руската страна ще бъде възобновен толкова лесно. Въпреки това обаче от Европарламента ще се търсят пътища и именно хората, които са в списъка ще ги търсят най-много. Те в момента изготвят списък с редица инициативи и реакции, по които те искат да направят първи стъпки към това да възобновят този диалог“, каза още Ева Паунова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase