Снимка: bgonair.bg

Гражданите на южна Европа са подобрили отношението си към Европейския съюз. Това показва проучване, направено в шестте най-големи държави, където живее около 70% от населението на Общността. Причината за положителната нагласа се крие в подобряването на икономиките.

Одобрението към Европейския съюз е нараснало сред испанците и италианците. Според анализатори нагласите във Франция, Полша и Великобритания като цяло са стабилни. Забелязва се, че в Германия одобрението е спаднало до 58% от досегашните 66%.

Според изследването средната стойност на одобрение към Общността е 61 на сто. За сравнение миналата година тя е била 53%, а през 2013 година – 52%.

Проучването показва, че през тази година доверието в ефикасността на създаването на единен пазар като цяло се възражда в големите държави членки на съюза. В четири от шестте големи държави, използващи еврото, подкрепата за запазване на общата валута е нараснала във Франция, Испания и особено в Италия, а в Германия остава стабилна на равнище от 72 процента, съобщава Ройтерс.

Във Великобритания, където ще бъде проведен референдум до края на 2017 година, на който жителите ще бъдат попитани дали да остане Обединеното кралство член на Европейския съюз, привържениците на идеята за оставане са се увеличили с пет пункта.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase