Снимка: архив, Reuters

Сушата в Северна Корея може да причини сериозен недостиг на храна тази година, предупреди координаторът на ООН за страната Гулам Исакзай, предаде БТА, позовайки се на информация на Reuters.

Падналите дъждове в Северна Корея са били между 40% и 60% по-малко отколкото валежите през 2013 година и това е най-ниското регистрирано количество от 30 години насам.

"Ние сме сериозно обезпокоени от последиците, които ще причини сушата, тя ще засегне тежко реколтата тази година. Може да се окажем изправени пред недостатъчно снабдяване с храна или дори глад. Има огромна разлика между необходимото количество храна в Северна Корея и наличностите", заяви Гулам Исакзай, като предупреди, че ако сушата продължи, ситуацията през 2016 година ще стане още по-тежка.

"Сега е сезонът за садене на ориз. Обикновено севернокорейците подготвят земята седмица или две предварително. Но тази година, аз видях с очите си, земята е суха. Чуват се слухове, че Северна Корея смята да се обърне към засаждането на царевица , понеже тя изисква по-малко вода", добави той.

Липсата на вода пресуши реките и потоците и също така засегна електроснабдяването, което бе най-лошо през зимата, когато енергията от ВЕЦ-ове бе ограничена, за да се запази вода за сезона на засаждане на ориз. ООН осигурява храна за училища и болници, но няма нужните средства да доставя ориз за 24,6-милионното население на Северна Корея, от което 70 процента вече са в категорията "хранителна несигурност".

По думите на Гулам Исакзай за да бъде запълнен този недостиг, е потърсена помощ от страни като Индия, Китай, Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase