Снимка: Reuters, архив

Ксенофобията е една от най-големите опасности за цяла Европа, предупреди днес турският премиер Ахмед Давутоглу по време на церемония в германския град Дюселдорф за откриването на новото турско консулство, предаде ДПА.

Речта на Давутоглу му даде възможност и да привлече подкрепа сред турците зад граница в навечерието на парламентарните избори в Турция на 7 юни.

Давутоглу подчерта, че е от изключително важно значение "всички ние да живеем заедно независимо от вярата". Той добави, че е притеснен от неотдавнашния възход на ислямофобията в Европа.

Турският премиер освен това припомни, че връзките на Турция с Германия са силни заради миграцията на турците към Германия. Той призова хората с турско потекло в Германия да запазят своята турска идентичност и да се интегрират в германското общество, но не и да се асимилират.

Турските мигранти живеещи днес в Германия са в повечето случаи потомци на работниците, които са отишли в Германия миналия век, за да помогнат на страната да се възстанови след края на Втората световна война, припомня ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase