Снимка: Reuters, архив

Повечето хора в Русия виждат засега ползи от присъединяването на Крим, пише "Новие известия".

Влизането на Крим в състава на федерацията преди година буди сред жителите й чувство на гордост и справедливост. Повечето анкетирани го наричат постижение на руското държавно ръководство. Това са данни от допитване на социологическия център "Левада", посочва изданието.

Според 69 на сто от запитаните влизането на Крим в Русия ще има благоприятни икономически и политически последици. Отрицателен ефект очакват 17 процента.

Осемдесет и един на сто смятат присъединяването за постижение на руското ръководство, а 6 процента го наричат грешка. Събитието буди чувство на гордост у 32 процента, 28 на сто изпитват чувството, че справедливостта е възтържествувала. Четири процента от участниците не одобряват влизането на Крим и Севастопол в състава на федерацията като два нови региона. Три процента заявяват, че кримските събития предизвикват тревога и страх.

Москва е бранела правата на руското население в Крим, смятат 55 на сто от анкетираните. Според 40 процента властите на Русия са възстановили историческата справедливост - върнали са й изгубени някога земи.

Седемдесет и два процента са убедени, че присъединяването на Крим връща на Русия статута на велика сила, утвърждаваща своите интереси в постсъветското пространство. Четиринайсет на сто са на мнение, че събитието е трябвало да отвлече вниманието на хората в Русия от вътрешните проблеми на страната.

Всъщност обаче присъединяването на Крим носи на Русия "много негативни последици - геополитически и икономически. Най-близкият съсед се превърна във върл враг", коментира Сергей Митрохин, лидер на руската опозиционна партия "Яблоко". Според него, въз основа на този прецедент може да последват териториални претенции към Русия от страна на Китай, наричан днес "едва ли не най-близък съюзник" на федерацията от официалните медии в Москва. Митрохин приканва в Крим да се проведе повторен референдум за присъединяване към Русия - с участието на международни наблюдатели.

Хората в Русия ще платят за Крим "много висока цена - спад на жизненото равнище, съществено намалено финансиране на социалните програми, масово затваряне на предприятия и внушителен брой безработни", твърди Дмитрий Гудков, депутат от опозиционната партия "Справедлива Русия".

"Какво трябва да направят властите, за да избегнем голяма беда? Първо. Да започнат преговори с Украйна и световните сили за Крим. Естествено не можем да го върнем сега - това ще е нов трус за населението на полуострова. Второ. Да започнат икономически и политически реформи. Трето. Да започнат преговори за вдигане на санкциите. Те трябва да протичат на фона на реформи", казва Гудков. Според него, ако Москва се залови с всичко това още сега, Русия ще получи шанс благополучно да излезе от ситуацията, пише "Новие известия".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase