Снимка: архив, Reuters

Никакви компромиси с Киев не са възможни, докато не бъде отменено "позорното решение" на президента на Украйна Петро Порошенко и на украинския парламент относно особения статут на Донбас, предаде ТАСС. Това мнение изразиха в съвместно изявление лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република Александър Захарченко и Игор Плотницки.

"Като отказа особен статут на Донбас, Киев стъпка крехкия мински мир и постави ситуацията в задънена улица. Порошенко и Яценюк цинично се присмяха на своите партньори от Европейския съюз, които вложиха толкова усилия в преговорите. ДНР и ЛНР заявяват, че никакви компромиси с Киев не са възможни, докато не бъде отменено вчерашното позорно решение на Порошенко и на Върховата Рада", се казва в изаявлението.

Вчера украинският парламент одобри законопроект за даване на специален статут и ограничено самоуправление на контролираните от сепаратистите части на Източна Украйна, но след като там бъдат произведени местни избори в съответствие с украинската конституция, припомня Ройтерс. Законопроектът беше внесен от президента Петро Порошенко, който заяви, че това се изисква от мирните споразумения от Минск, постигнати миналия месец. Върховната Рада одобри и списъка с районите в Донбас, където ще бъде въведен "специалния ред на местното самоуправление", припомня ТАСС.

Съгласно документа към тези територии се отнасят районите, разположени "между държавната граница на Украйна с Руската федерация, бреговата линия на Азовско море и линията, определена с допълнение към това постановление, която съответства на Минския меморандум от 19 септември 2014 г."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase