Снимка: bgonair.bg

Районът около град Сирт в Либия няколко дни е арена на въоръжени сблъсъци между джихадистите и бойци, лоялни на правителството в Триполи.

Хората в Сирт събират най-необходимите си вещи и се качват на автомобилите си. Засега посоката на бежанците е на Запад към град Мисрата, който се контролира от Либийска зора.

Гражданите разкриват, че в разговори с бойци на Ислямска държава те са получили уверение, че бойните действия едва сега започват и ще продължат дълго. В Сирт вече горивото недостига. Хранителните магазини също затварят и са на лице предпоставки за хуманитарна криза.

В това време регионът източно от Сирт в посока Бенгази също е бойно поле от декември. Там Либийска зора води битки за най-големите нефтени находища Ес Сидер и Рас Лануф. Противници са войниците на ген. Халифа Хафтър, лоялните на международно признатото управление на премиера Абдула ал-Тинни.

Ислямска държава използва нестабилността в страната и споровете между двете паралелни правителства. В Сирт групировката превзе административни сгради, болница и университет.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase