Снимка: Reuters

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс предупреди, че в ЕС растат нетолерантността и екстремизмът срещу евреи, мюсюлмани, хомосексуалисти и жени, предаде Франс прес.

"Има покачване на антисемитизма, ислямофобията и хомофобията", заяви Тимерманс на среща на европейски депутати в столицата на Латвия Рига. Балтийската страна е сегашният ротационен председател на ЕС.

"Има хора, които оспорват мястото на жените в европейското общество. Това е недопустимо. Трябва да поставим правовата държава в центъра на европейските ни дебати, защото ако нямаме това, нямаме нищо", каза още заместникът на Жан-Клод Юнкер.

"Ако евреите в тази Европа не могат да се чувстват у дома си, с Европа е свършено. Ако евреите смятат, че бъдещето им не е в Европа, Европа няма бъдеще и това важи също за мюсюлманите и другите малцинства. Ако хомосексуалните смятат, че трябва да крият сексуалната си ориентация, нямаме никакво бъдеще за Европа", заяви Тимерманс.

При смъртоносните нападения в началото на януари в Париж срещу френския сатиричен вестник "Шарли ебдо" и магазин за еврейска храна бяха убити 17 души, сред които четирима евреи.

Според Съвета на еврейските институции във Франция броят на антисемитските прояви във Франция е нараснал двойно през 2014 г. спрямо 2013 г.

В реч по повод Световния ден в памет на жертвите на Холокоста, който се отбелязва на 27 януари, президентът на Европейския еврейски конгрес Моше Кантор предупреди, че има опасност от "ново преселение" на европейските евреи заради покачването на антисемитизма и екстремизма.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е "срамно хора в Германия да бъдат бити, заплашвани или нападани, защото казват, че са евреи или защото застават на страната на Израел".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase