Снимка: Reuters

Трагедията в Мариупол може да стане повратна точка в развитието на ситуацията в Югоизточна Украйна. Това е общо мнение на централните медии в Русия, отбелязва Би Би Си.

Печатът коментира офанзивата на проруските отцепници в Украйна срещу югоизточния пристанищен град Мариупол, където при артилерийски обстрел в събота загинаха най-малко 30 цивилни, а 100 бяха ранени. Двете страни в украинския конфликт се обвиниха взаимно за атаката.

Специалната мониторингова мисия на ОССЕ преброи 19 ракетни удара срещу Мариупол, пише "Московский комсомолец". По данни на ОССЕ, цитирани в статията, градът е бил обстрелян откъм изток и североизток, където сега има позиции на сепаратистите. А обстреляни жители на Мариупол информират за "снаряди, долетели (. . .) от запад", където са разположени сили на Киев.

Още по темата

"Примирието в Донбас се отлага за неопределено време", коментира изданието. Призивите към Русия да спре подкрепата си за сепаратистите продължават, но Западът престава да вярва на Москва. В очите на световната общност Русия може да се нареди сред основните спонсори на тероризма, предупреждава "Ведомости" в редакционен коментар.

Реакцията срещу обстрела на Мариупол излиза извън рамките на дежурните призиви - ОССЕ дълго време не забелязваше присъствието на руски военни и техника в Югоизточна Украйна, но сега бързо установи, че обстрелът е воден от територия под контрола на сепаратистите. ЕС е убеден, че Русия ги подкрепя, значи е отговорна за ескалацията на насилието в Донбас, посочва вестникът.

Според източник на "Комерсант" в структурите на ЕС, Брюксел реагира рязко, защото след напредъка, постигнат на преговорите между външните министри от "нормандската четворка", е разчитал ситуацията в Донбас да се стабилизира. "Сега обаче ЕС подозира, че Москва води двойна игра: от една страна, прави стъпки към дипломатическо уреждане на кризата, но междувременно не се отказва да подкрепя сепаратистите, а те подкопават усилията на преговарящите", казва събеседникът на изданието.

Доскоро ЕС допускаше част от антируските санкции дори да бъдат свалени през март. Но след Мариупол вече не става и дума за смекчаване на санкционния режим. Напротив, чуват се искания за нови санкции срещу Русия, изтъква "Комерсант" и цитира изявление на президента на САЩ Барак Обама, "заплашил вчера Русия с по-строги санкции".

Според източници на всекидневника, близки до Държавния департамент на САЩ, възможно е например федерацията да бъде изключена от системата за международни разплащания СУИФТ. "Това ще е твърде болезнено за Русия", коментира негов събеседник и припомня, че подобни мерки вече са вземани спрямо Иран.

Същевременно изразява съмнение дали европейците ще се решат да го сторят и добавя, че САЩ може би ще действат самостоятелно.

Световната общност упорито се ръководи от презумпцията за невиновност, щом става дума за Киев, забелязва "Росийская газета". Офанзивата край Мариупол е грешка от страна на отцепниците, която заплашва Русия с по-строги западни санкции, обобщава пред "РБК дейли" украинският военен експерт Костянтин Машовец. Но за московския политолог Богдан Безпалко, говорил пред "Вечерняя Москва", събитията в Мариупол са "поредна провокация от страна на Киев".

В тактически план Киев се стреми според него да накара сепаратистите "да махнат от територията на Мариупол и околностите всички ракетни установки, сиреч да им отнеме един от факторите в тяхна подкрепа. А стратегическата цел е провокация, в която винаги ще бъдат обвинявани" отцепниците. "Независимо че редица експерти вече няколко пъти повториха и доказаха неспособността на опълченците да нанесат подобен удар", твърди руският аналитик.

Сепаратистите засилват позициите си, за да издействат от Киев признание за самопровъзгласените им републики. Останали в рамките на Украйна с право на широка автономия, те ще могат да дестабилизират ситуацията в цялата странна. Друг вариант е да се отделят от Украйна, но границата да остане прозрачна. И двата варианта дават възможност да се поддържа напрежение с оглед постигане на основната цел - да се блокира дрейфът на Украйна към западния свят, заключава "Ведомости".

Киев пък цели най-вече да внуши на Запада, че времето на изявленията е отминало, пише "Независимая газета".

"Платена е прекомерно скъпа човешка цена. Дошло е времето съвместно да спрем терористите и да принудим Русия да спре подкрепата за тях", цитира вестникът изявление на украинския външен министър Павло Климкин.

Спешно заседание за Украйна ще събере в четвъртък външните министри от 28-те членки на ЕС. "Министрите най-вероятно само ще излязат с твърда декларация и оценка на ситуацията в Югоизточна Украйна, но без да вземат решения за санкциите – сегашната ескалация в Донбас изненада повечето хора в Брюксел и там нямат ясен план за действия", признава събеседник на "Комерсант".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase