Снимка: Reuters

Евреите във Великобритания се готвят за най-лошото, пише британският в. "Гардиън". През последните дни учениците в еврейски квартал участват в учения за оцеляване при пожар и при въоръжено нападение. Атентатите в Париж са предизвикали паника сред еврейската общност, отбелязва изданието, като цитира равин Шаим Кантеровиц, ръководещ синагогата в Хартфордшър.

Още по темата

Антисемитизмът в Европа се засилва и това е видно както от графитите и ругатните по улиците, така и от нападенията срещу еврейско училище и срещу магазин за кашерни храни във Франция, пише изданието. Еврейската общност се страхува, че може да се появят имитатори на братята Куаши.

Класическият антисемитизъм, според който евреите са прекалено богати и искат да управляват света, се е слял с модерния ислямски антисемитизъм, предупреждава в. "Гардиън". В отговор еврейските общности се оборудват с камери за наблюдение и високи огради. Те все още смятат, че ситуацията във Великобритания е най-добрата в Западна Европа - но вече си задават въпроса дали имат бъдеще в тази страна.

Терористите не са екзистенциална заплаха за повечето хора в Западна Европа, пише "Дейли телеграф", като добавя, че това е вярно за всички, освен за евреите. Еврейските училища във Великобритания се пазят с високи огради и наблюдателни камери, а във Франция - с войници с автоматични оръжия. И това се дължи на основателни опасения, според вестника.

След нападението срещу "Шарли ебдо" антимюсюлманските нападения във Франция са се повишили със 110 на сто спрямо предишната година, пише френският в. "Монд". Това се случва въпреки уверенията на премиера Манюел Валс, че всеки във Франция има еднакво право на защита - включително за религиозните обекти.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase