Снимка: Reuters

Парламентът на Украйна прие закон за три вълни частична военна мобилизация на запасняци през 2015 г. заради продължаващия конфликт с проруските бунтовници в източната част на страната, предаде Франс прес.

Първата вълна на мобилизацията ще започне на 20 януари и ще засяга около 50 000 души. Другите две фази са предвидени за април и юни.

В указа на президента Петро Порошенко мобилизацията се обяснява с необходимостта "от адекватна реакция на заплахите, предизвикани от агресивните действия на Русия", които застрашават "националната сигурност, независимостта и териториалната цялост" на Украйна.

Още по темата

След няколко седмици относително спокойствие боевете в Източна Украйна отново се ожесточиха в последните дни. Във вторник 12 цивилни загинаха при ракетен удар по автобус, който е бил предназначен за украински контролно-пропускателен пункт във Волноваха - най-кървавото нападение над цивилни от подписването на Минските мирни споразумения през септември.

Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност Олександър Турчинов заяви пред депутатите, че има два сценария за бъдещите събития.

"Първият е възобновяване на бойните действия в големи мащаби и нападение с активното участие на руските въоръжени сили, чиито последици биха могли да бъдат широкомащабна континентална война. Вторият сценарий касае опити на Кремъл да попречи на стабилизацията на положението в Украйна" чрез изтощаване на Киев икономически и военно за "постигане на целта на Москва - унищожаването на независимата държава Украйна", каза Турчинов.

"Украйна се готви за война. Готови сме да дадем подходящия отговор. Не сме слаби", заяви от своя страна президентът на самопровъзгласената Донецка народна република Александър Захарченко.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase