Уинстън Чърчил. Снимка: архив, Reuters

В началото на миналия век роднини на бившия британски премиер Уинстън Чърчил са имали опасения, че той може да приеме ислямската вяра. Това сочат писма, публикувани в британския печат, предаде ТАСС.

Уорън Доктър - учен от Кембриджкия университет, открил писмо до Чърчил от 1907 г., писано от лейди Гуендолин Бърти, омъжила се впоследствие за брат му Джак. В текста се казва: "Моля те, недей да приемаш исляма. Забелязвам у теб ориенталски наклонности, с които заприличваш на някой паша". В отговор Уинстън Чърчил пише до бъдещата си роднина: "Смяташ ме за паша. Бих искал да съм такъв".

Бившият британски премиер е познавал мюсюлманската религия и културата на източните народи като участник в бойни действия в Судан и Северозападна Индия - днешен Пакистан. Обявил се е срещу действията на британските колониални власти, потиснали с въоръжена сила ислямските племена в Северна Нигерия, припомня агенцията.

Според Уорън Доктър "Чърчил никога не е замислял сериозно да приеме исляма". "При всяко положение към момента е имал повече или по-малко атеистични възгледи. Бил е очарован обаче от ислямската култура - нещо обичайно за хората от Викторианската епоха", отбелязва той.

През Първата световна война Чърчил - военен и вонноморски министър, съдейства за разрушаването на Османската империя и появата на арабските държави наред с британския разузнавач Томас Лорънс, прочут като Лорънс Арабски.

През октомври 1940 г. премиерът одобрява проекта, предвиждащ в лондонския Риджънт парк да бъде построена централната джамия на британската столица и отпуска за целта 10 хил. лири от държавния бюджет. Чърчил се надява чрез тази стъпка кралството да спечели симпатиите на хората от мюсюлманските държави в контекста на Втората световна война, припомня ТАСС.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase