Бюрото на Щази в Берлин днес е музей. Снимка: Reuters. архив

Интересът на германците към досиетата, които са били водени за тях от министерството на държавната сигурност на бившата ГДР, по-известно като Щази, не намалява вече 25 години след паданетона Берлинската стена.

По огласени днес данни на вестник "Билд" към дата края на ноември е имало над 61 400 заявки за получаване на достъп до такива досиета, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Архивите на Щази заемат 110 000 метра стелажи и съдържат 1,4 милиона снимки, 31 000 аудиозаписа, както и около 3000 видеозаписа. Много от тези папки са за граждани на ГДР, които са били обект на наблюдение. Всеки гражданин на Германия може да научи с какво може да е предизвикал някога интереса на източногерманските тайни служби.

Практиката сочи, че източниците на информация често пъти са били роднини, колеги и приятели.

"Измина четвърт век от обединението на Германия, но за много хора е важно да научат, как тайните служби са се месили в живота им. Такива документи нямат давност", посочва пред "Билд" пълномощникът на германското правителство за работата с архивите на министерството на държавната сигурност на ГДР, Роланд Ян.

За да бъдат получени съответните лични данни, е необходимо да бъде попълнен формуляр, който следва да бъде изпратен до ведомството. Отговорът отнема 3-4 месеца. Ако името на съответния човек се води на картотека, той може да поиска да му изпратят по пощата копие от документите или лично да се яви в архива на ведомството. Целият процес може да продължи до две години.
 

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 6 години

12 До do 4

Ходи ги разправяй тия на жертвите от "демокрацията" - Тунис, Египет, Либия, Сирия, Ирак, Украйна ...

16

Анонимен

преди 6 години

До Em

ТИ СИ ЗА ВЪЖЕТО БЕ *** ДОЛНО

15

Анонимен

преди 6 години

КОМУНИСТИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗБИВАНИ КАКТО ПОЛЯЦИТЕ В КАТИН