Снимка: архив, Reuters

Британските граждани, които станат чуждестранни бойци в други държави, може да бъдат спрени от връщане у дома, а паспортите на заподозрени лица ще се конфискуват съгласно готвени нови закони за справяне с джихадистите, които се бият в страни като Ирак и Сирия, заяви в Канбера британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"В близко време ще внесем нов закон за борба с тероризма във Великобритания", заяви Камерън пред австралийския парламент.

"Ще се дадат нови правомощия на граничната полиция за конфискуване на паспорти, спиране на заподозрени лица от пътуване и спиране на британски граждани (джихадисти) да се завръщат в страната, освен при спазване на някои условия", обясни той.

Според британската преса текстът, който вероятно ще се обсъжда в британския парламент по-късно този месец, предвижда блокиране на завръщането във Великобритания за срок от най-малко две години на лица, които са воювали в Сирия или Ирак.

Забраната може да се отмени само ако въпросните лица се съгласят на завръщане под ескорт, съдебно преследване и програма за "дерадикализация", добавят медиите.

Новият закон предвижда също "самолетните компании, които не спазват списъците на лица със забрана за пътуване (предоставени от британските власти), да не получават разрешение да кацат във Великобритания", заяви Камерън в Канбера.

Той освен това посочи, че иска да активизира действията срещу "корените на терористичната заплаха" чрез "експулсиране на екстремистки проповедници" и улесняване на премахването на "вредно съдържание" от интернет.

По оценки на британските власти над 500 британски граждани са вербувани от радикалната групировка Ислямска държава, която контролира обширни райони в Ирак и Сирия.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase